Προς άνοιγμα οδεύει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και χρυσοχοΐας με click in shop. Πιθανή ημερομηνία η 18η Ιανουαρίου.

Με το click in shop οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού και να δοκιμάζουν τα προϊόντα. Θα υπάρχει και χρονικό περιθώριο για την παρουσία τους μέσα στο μαγαζί.

Πριν από την προσέλευση οι καταναλωτές θα λαμβάνουν από το κατάστημα μήνυμα στο κινητό με την ώρα και ημερομηνία που θα πρέπει να πάνε, όπως ακριβώς γινόταν και στο click away. Σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να το αποδεικνύουν στις Αρχές.

Η τελική απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να ληφθεί την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για να προχωρήσει την Παρασκευή σε σχετικές ανακοινώσεις.

Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με ραντεβού πρότεινε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, με αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε πως προϋπόθεση είναι να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Εξήγησε πως, ούτως ή άλλως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Αντίθετα εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει επί του παρόντος να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα, όπου θα βρεθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στον ίδιο χώρο.