Σε εξέλιξη βρίσκεται η κίνηση του ψυχρού μετώπου τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, όπως διακρίνεται από το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 (Εικόνα 1), δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 04/01, ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στα Θεοδώριανα Άρτας, κατέγραψε 61 mm.

Εικόνα 1. Οι κορυφές των νεφών  και τα έντονα φαινόμενα που δημιουργεί το ψυχρό μέτωπο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 04/01, όπως αποτυπώνεται από το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, μετά από την επεξεργασία της εικόνας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 04/01, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα οι βροχές θα εξασθενήσουν. Η κίνηση του ψυχρού μετώπου και τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης που αυτό θα προκαλέσει κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 04/01, παρουσιάζεται στην παρακάτω ομάδα χαρτών βροχής.

Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας, στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική (κυρίως στα δυτικά τμήματα), όπως φαίνεται στον αντίστοιχο προγνωστικό χάρτη.

Χάρτες. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης για τέσσερα επιλεγμένα 3-ωρα διαστήματα της Δευτέρας 04/01/2021 (πρωινές, μεσημεριανές, απογευματινές, βραδινές ώρες), όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου, θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι επικρατούσες διευθύνσεις των ανέμων για τη Δευτέρα 04/01/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr