Στο πλευρό των πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις βρίσκεται τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Καρασμάνης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες έπληξαν πολλές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και επλήγησαν καλλιέργειες σιτηρών, μηδικής, ψυχανθών, βάμβακος, καπνού, ηλίανθου, βιομηχανικής τομάτας, κηπευτικών, οπωροφόρων, αμπελοειδών κ.λπ.

Ήδη με σχετική εντολή που δόθηκε προς τον ΕΛΓΑ, από την πρώτη στιγμή, όλα τα στελέχη των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης κινητοποιήθηκαν προκειμένου να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές, να διενεργηθούν οι απαραίτητες επισημάνσεις για τον προσδιορισμό του ύψους και της έκτασης των ζημιών και να δοθούν σχετικές οδηγίες τόσο στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ όσο και στους παραγωγούς.

Επισημαίνεται ότι, ήδη, σε πολλές περιοχές και πριν την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, έχει ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης, ενώ, από τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ενισχυθούν όσα από τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν ανάγκες με τον απαραίτητο αριθμό γεωτεχνικού προσωπικού προκειμένου να συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.

Αντιλαμβανόμενη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πληγέντες αγρότες, διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει το χαμένο εισόδημά τους.