Τα φτάνουν τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Δευτέρα 28/12, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους . Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι .

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και μέχρι 9 άτομα στο τραπέζι

Τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και όριο 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια, χωρίς καμία χαλάρωση θα διατηρηθούν και την Πρωτοχρονιά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» επανέλαβε ο κος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν ήταν θετικές και ιδιαιτέρως σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, ωστόσο απαιτείται ένα δεκαήμερο για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά απάντησε: «Το πώς θα επιστρέψουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση και αν θα αφορά σε όλες τις βαθμίδες, θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν».

Για τοπικά lockdown

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ανά γεωγραφική ζώνη, έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν. Αυτό που είχε σημασία είναι να αντιμετωπιστεί το ιικό φορτίο και να πέσει σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο όλα εξετάζονται πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε τρεις φάσεις το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού – Εντός της εβδομάδας 83.850 νέες δόσεις στη χώρα

Μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για την αρχή του τέλους της μάχης με τον κορονοϊό έστειλε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου την πρώτη ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας- μία ιστορική ημέρα –  που απαιτεί όμως μεγάλη διαδρομή για να απαλλαγούμε οριστικά από τον αόρατο εχθρό.

Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα για την ασφάλεια του εμβολίου, τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο τρόπο για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60% με το 70% του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου να χτιστεί ένα ικανό τείχος ανοσίας, ενώ βάσει του Σχεδίου, αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο σε περίπου 70.000 άτομα έως τις 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους οποίους είναι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Σε τρεις φάσεις το σχέδιο

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού θα εξελιχθεί τρεις φάσεις, οι οποίες δεν είναι αυτοτελείς.

Α) Η πρώτη στόχευση είναι οι υγειονομικοί, τα γηροκομεία και ευρύτερα οι υγειονομικές δομέςΒ) Αφορά όλους τους πολίτες που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και όσους είναι άνω των 18 και έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από κορονοϊό. Γ) Περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία AstraZenecaκαι την εταιρεία AstraZeneca.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών.