Σε ισχύ είναι από σήμερα στις 6 το πρωί το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που φτάνουν στην Ελλάδα, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε χθες από τον Νίκο Χαρδαλιά, με φόντο το ντόμινο εξελίξεων που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και πλέον και σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις χώρες.

Το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, η οποία θα αξιολογήσει εκτενέστερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Η ΝΟΤΑΜ

Συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που ισχύει σήμερα στις 6 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, έως χθες ήταν υποχρεωτικός – και παραμένει για τις υπόλοιπες διεθνείς αφίξεις-  ο τριήμερος προληπτικός περιορισμός σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF.

Παράλληλα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που αναφέρθηκε στη Βρετανία έχει θέσει σε συναγερμό την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώραενώ σήμερα συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.