Τετραψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα παρά το lockdown (1.251 χθες 07/12).

«Υπήρξαν σφάλματα από όλους μας» παραδέχθηκε καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφορικά με την εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός στη χώρα μας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Το λάθος ήταν ότι πιστέψαμε ότι ο κάθε πολίτης θα πειθαρχήσει στα μέτρα» είπε στον ΑΝΤ1 καθώς κατά το πρώτο κύμα «φοβόμασταν το άγνωστο και αυτά που βλέπαμε στην Ιταλία».

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν συνέβη και «ήρθε το καλοκαίρι που ο ιός μας τα “συγχώρεσε όλα” και εκεί χάθηκε το παιχνίδι» τόνισε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι για να χρησιμοποιούμε ως κριτήριο το δείκτη θετικότητας θα πρέπει η δειγματοληψία να είναι τυχαία. «Εδώ δεν είναι τυχαία, αλλά από αυτούς που είτε έχουν συμπτώματα είτε φόβο. Αυτοί είναι πάντα περισσότεροι το Σαββατοκύριακο. Πάντα τη Δευτέρα έχουμε λιγότερα τεστ» είπε σχετικά.

«Τώρα έχουμε ακόμα έναν εχθρό, την πτώση της θερμοκρασίας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, εξηγώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στη συγκέντρωση του κόσμου σε κλειστούς χώρους, όπου αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».

Όσο αφορά στο εμβόλιο και την ασφάλεια που παρέχει χαρακτήρισε «εχέγγυο» το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί Οργανισμοί δίνουν έγκριση.