Σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες θα δοθεί προτεραιότητα για τον αντι- covid εμβολιασμό, όταν εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες και οι εκπαιδευτικοί θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες, ενώ στη συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν δωρεάν όσοι πολίτες το επιθυμούν.

Η διαδρομή για να φτάσουν τα εμβόλια στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι η εξής: Από τα εργοστάσια θα φτάσουν στην Ελλάδα σε κεντρικές αποθήκες και από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό.

Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή). «Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Η Ε.Ε θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Καταλήγοντας ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Το εμβόλιο είναι προαιρετικό. Ο στόχος μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

TAGS