Στη δύναμη του ελληνικού στόλου εντάχθηκε σήμερα το υποβρύχιο «Παπανικολής». Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κίελο της Γερμανίας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημητρίου Ελευσινιώτη, το υποβρύχιο παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό και υψώθηκε η ελληνική σημαία.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Δημήτριος Ράλλης, η πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο, Αικατερίνη Δημάκη, και ο πρόεδρος της HDW, Andreas Burmester.

Αρχικά το «Παπανικολής» ήταν προγραμματισμένο να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου στα τέλη του 2005.
Η ονομασία «Παπανικολής» έχει δοθεί σε άλλα δύο υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού στο παρελθόν. Το πρώτο ήταν το ένδοξο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που παρελήφθη το 1927 και παροπλίσθηκε το 1945 και το δεύτερο παρελήφθη το 1972 και παροπλίσθηκε το 1992.

Στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατασκευάζονται τα άλλα τρία υποβρύχια του προγράμματος. Πρόκειται για τα υποβρύχια που θα φέρουν την ονομασία ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΚΑΤΣΩΝΗΣ, προς τιμήν των πυρπολητών και ναυμάχων της Επανάστασης του 1821.