H εστίαση κατεβάζει ρολά στις περιοχές Β (κόκκινες) την Τρίτη 3 Νοεμβρίου. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες ντελίβερι και take away.

Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στους εργαζόμενους του κλάδου, με το συνδικάτο επισιτισμού και τουρισμού να πραγματοποιεί αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η διαμαρτυρία θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα του κλάδου.

Η ανακοίνωση για τη σημερινή απεργία: «ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα ταξικά σωματεία του κλάδου σε όλη την χώρα, σε μία ΚΟΙΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την υπεράσπιση της δουλειάς, των μισθών και των δικαιωμάτων μας!!!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρούν τώρα, με νέα μέτρα να νομιμοποιήσουν την «κλεψιά» που έκαναν τόσα χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε επισιτισμό και ξενοδοχεία. Δηλαδή το 7ήμερο, τα 12ωρα , τα απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες. Τη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στο όνομα της πανδημίας και τις νέας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκουν την «ευκαιρία» να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Χωρίς ωράρια, χωρίς σταθερή δουλειά, με μισθούς των 500 ευρώ.

Ότι αφορά την προστασία της ζωής μας, γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόδιο στα κέρδη τους. Δεν τους νοιάζει η προστασία της Υγείας μας, ποτέ δεν τους ένοιαζε, ειδάλλως θα είχαμε σύγχρονα επαρκή νοσοκομεία και προσωπικό. Θα είχαμε μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δε θα θρηνούσαμε κάθε λίγο και λιγάκι συναδέλφους διανομείς. Μάγειρες, σερβιτόρους, καμαριέρες, λαντζέρηδες, τσακισμένους από την εντατικοποίηση και τις επαγγελματικές ασθένειες.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Όλοι αυτοί μας χτυπάνε την πλάτη σήμερα «με κατανόηση» και μας λένε να κάνουμε υπομονή. Πως τα δύσκολα θα περάσουν και η «ομαλότητα» θα ξανάρθει. Δεν λένε όμως τι περιλαμβάνει η λεγόμενη «ομαλότητα». Το τουριστικό θαύμα και η μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο χτίστηκαν πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, στην κατάργηση του 8ώρου, στις μειώσεις μισθών και την υπονόμευση των συλλογικών μας συμβάσεων, με τη βούλα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σήμερα η ΝΔ με τις επευφημίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, νομοθετούν αβέρτα, στο όνομα της πανδημίας και της κρίσης, όλα τα εργαλεία για την ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, τους ακόμη χαμηλότερους μισθούς, την απελευθέρωση απολύσεων.

Φορτώνουν την χασούρα στις δικές μας πλάτες- όπως και την ανάπτυξη- και στρώνουν το έδαφος στην «ομαλότητα» των κερδών του τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου που μεταφράζεται σε μόνιμη εξαθλίωση για όλους εμάς, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, από όλες τις ειδικότητες , μπορούμε με τον κοινό αγώνα , με την ενιαία κλαδική μας οργάνωση , να τους μπλοκάρουμε τα σχέδια. Ότι έχουμε κερδίσει διαχρονικά αλλά και μέσα στην πανδημία , το καταφέραμε με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες , κόντρα στα κέρδη των εργοδοτών και στη πολιτική που τους υπηρετεί. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.

Γιατί χωρίς εργαζόμενους δεν δουλεύει καμία επιχείρηση. Αυτοί που μας εκμεταλλεύονται το ξέρουν καλύτερα από μας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία και στη λειτουργία των συνδικάτων, με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει. Αυτόν που ετοίμασε κυριολεκτικά ο ΣΕΒ και τον προωθεί ο «υπηρέτης» τους, ο υπουργός της εργοδοσίας Βρούτσης, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και όλες οι αντεργατικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με αφορμή την πανδημία.

Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων ,οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το
μισθό των εργαζομένων.

Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και στο πρόγραμμα Συν-εργασία.

Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

Να χορηγηθεί σε όλους τους ανέργους το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων, β σερβιτόρων στα ΒΑΕ

Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.

Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.

Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 11:00πμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ».

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος