51
loading
Γράφει
o Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Προσωπικό αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Από δαφνοστεφανωμένοι ήρωες στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κατέληξαν να κυκλοφορούν με το στίγμα του συνεργάτη των Γερμανών. Ο λόγος για δύο αμφιλεγόμενους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού που τις κρίσιμες εκείνες ημέρες της έναρξης του πολέμου αναμφισβήτητα έβαλαν την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους, αψηφώντας ακόμη και τις εντολές των ανωτέρων τους προκειμένου να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην ιταλική προέλαση.

Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, κι αφού το μέτωπο είχε καταρρεύσει, έφθασαν στο σημείο να συνεργαστούν με τον Γερμανό κατακτητή. Οι προθέσεις του αντιστράτηγου Γεώργιου Τσολάκογλου και του ομόβαθμού του διοικητή της ξακουστής 8ης Μεραρχίας, Χαράλαμπο Κατσιμήτρο παραμένουν αμφιλεγόμενες.

Ο πρώτος είναι μέχρι και σήμερα ταυτισμένος με την προδοσία. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει σε κοινοβουλευτικές συζητήσεις ή σε τηλεοπτικά πάνελ να χρησιμοποιείται από πολιτικούς ο χαρακτηριστικός «είστε Τσολάκογλου» προκειμένου να κατηγορήσουν τους αντιπάλους τους για εθνική μειοδοσία; Στα χρόνια μάλιστα των μνημονίων το συγκεκριμένο επώνυμο ακούστηκε ουκ ολίγες φορές από την αντιπολίτευση προς τους εκάστοτε κυβερνώντες στο πλαίσιο των κατηγοριών ότι συνεργάζονται με την γερμανική καγκελαρία και την τρόικα προκειμένου να ισοπεδώσουν οικονομικά, και όχι μόνο, τον ελληνικό λαό. Ο Κατσιμήτρος από την άλλη πλευρά είναι ξεχασμένος στις μέρες μας από το ευρύ κοινό, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία εν πολλοίς αποκατέστησε ακολούθως την τιμή του. Πάμε να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

Γεώργιος Τσολάκογλου: Ο δωσίλογος πρωθυπουργός

Την ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, ο 54χρονος αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου είχε φθάσει στο αξίωμα του διοικητή στο Γ’ Σώμα Στρατού, εποπτεύοντας όλη τη Δυτική Μακεδονία. Ήταν ο ενορχηστρωτής της μάχης του Μόροβα κατά των Ιταλών. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες (13 - 22 Νοεμβρίου) προσπαθούσε να καταλάβει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν ώστε να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός των μαχόμενων τμημάτων της Κορυτσάς και των περιοχών πέριξ των Πρεσπών. Παρά τους δισταγμούς των ανωτέρων του για το παράτολμο εγχείρημα, εκείνος προέβη σε έναν επιτυχημένο ελιγμό και κατήγαγε μια εντυπωσιακή νίκη για το στρατιωτικό σώμα, δίνοντας το έναυσμα για την προέλαση στη Βόρεια Ήπειρο, σε βάθος έως και σχεδόν 80 χιλιομέτρων.

Η αναγγελία του πολέμου στην εφημερίδα Ασύρματος

Όταν όμως λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1941 η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση από τις κατά πολύ μεγαλύτερες σε όγκο, καλύτερα εξοπλισμένες και δυναμικότερες ναζιστικές ορδές, ο ίδιος και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί έλαβαν την απόφαση, άνευ εγκρίσεως του Γενικού Επιτελείου, να συνθηκολογήσουν θεωρώντας ότι κάθε αντίσταση τους κατακτητές εκείνη τη στιγμή θα ήταν μάταιη. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο ίδιος ο Τσολάκογλου σε σύσκεψη των αντιστράτηγων του Ελληνικού Στρατού που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης του αγώνα, ακόμα και εάν η χώρα δεχόταν επίθεση από τους Γερμανούς, όπως άλλωστε διαφαινόταν.

Αριστερά: Ο στρατηγός Τσολάκογλου βγαίνοντας από τα Παλαιά Ανάκτορα μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός - 29 Απριλίου 1941 Δεξιά: Ο Τσολάκογλου έτοιμος να αναγνώσει διάγγελμα ως πρωθυπουργός της κατοχικής κυβέρνησης

Ωστόσο, στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα του Πάσχα, σε συνεννόηση με τους διοικητές του Α’ και Β’ Σώματος Στρατού (καθώς επίσης και τον... μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδων), αναλαμβάνει πραξικοπηματικά διοικητής της Στρατιάς Ηπείρου, παραμερίζοντας τον «Αρχηγό της Στρατιάς Ηπείρου» Ιωάννη Πιτσίκα, και υπογράφει στο Βοτονόσι Ιωαννίνων πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Στρατιάς των Ες Ες Sepp Dietrich (που πριν από 12 χρόνια ήταν κυριολεκτικά ο... σοφέρ του Χίτλερ). Μια ημέρα μετά υπογράφει στη Λάρισα την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει ένα ακόμη πρωτόκολλο παράδοσης, αυτή τη φορά με τους Ιταλούς, για να ικανοποιηθεί και το δικό τους πληγωμένο γόητρο, αφού στα πεδία των μαχών απέτυχαν οικτρά.

Ο Τσολάκογλου με τον Δαμασκηνό

Ο ίδιος ο Τσολάκογλου στα απομνημονεύματά του θα γράψει: «Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν' αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού, ν' αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως... "Τολμήσας" δεν υπελόγισα ευθύνας... Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν». Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός στρατός της περιοχής, που απαρτιζόταν από 300.000 άνδρες, μετά τις υπογραφές που μπήκαν δεν αιχμαλωτίστηκε και οι βομβαρδισμοί στη Μακεδονία διακόπηκαν, σε αντίθεση με όσα έγιναν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου

Στις 11 το πρωί της 30ής Απριλίου 1941, ο Τσολάκογλου βρίσκεται στα Παλαιά Ανάκτορα (στη σημερινή Βουλή) και ορκίζεται «πρωθυπουργός» της χώρας, με παρότρυνση βέβαια των κατοχικών δυνάμεων και υπό την παρουσία των ανώτατων διοικητών τους. Η επίσημη εθνική κυβέρνηση είχε μεταβεί λίγες ημέρες νωρίτερα στην Κρήτη (και ειδικότερα στα Χανιά) για λόγους ασφαλείας.

Σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, θα αναφέρει λίγο πριν αναλάβει το αξίωμα: «...Οι υπεύθυνοι της εθνικής συμφοράς έφυγαν από τας Αθήνας και εγκατέλειψαν το πάτριο έδαφος. Υπό την ασφαλήν προστασίας της θαλάσσης από τας επιθέσεις του αντιπάλου, απαιτούν από όλους μας να συνεχισθή ο αγών, το μάταιον του οποίου Σεις όλοι οι παραμείναντες επί του πατρίου εδάφους έχετε κατανοήσει.

Η σκληρά πραγματικότης είνε, ότι, μετά την κατάληψιν των Αθηνών υπό του Γερμανικού στρατού και μετά την φυγήν των Άγγλων, δεν δύναται να γίνη ουδείς πλέον λόγος περί συνεχίσεως του αγώνος. Κυβέρνησις που ετράπη εις φυγήν ουδέν δικαίωμα έχει να απαιτεί από τον Ελληνικόν Λαόν θυσίας αι οποίαι ισοδυναμούν με σφαγιασμόν και αυτοκτονίαν (...).

Απεφάσισα από κοινού μεθ' όλων των Στρατηγών και Αξιωματικών του αγωνισθέντος Ελληνικού Στρατού να σχηματίσω υπό την προεδρίαν μου Κυβέρνησιν, ήτις θα εξασκή την εξουσίαν της ανεξάρτητα της μέχρι τούδε Κυβερνήσεως της Ελλάδος, εδραζομένη επί μόνης κυριάρχου θελήσεως του Ελληνικού Λαού....».

Ο καθιστός δεξιά Τσολάκογλου συζητά με τους διοικητές Γερμανίας και Ιταλίας την παράδοση της Ελλάδος. Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1941

Με το πρώτο του νομοθετικό διάταγμα (Ν.Δ. αρ. 1 /1941), η κυβέρνηση μετονομάζει το κράτος από «Βασίλειο της Ελλάδας» σε «Ελληνική Πολιτεία», αφαιρώντας τα βασιλικά εμβλήματα από όλα τα δημόσια έγγραφα, και παραχωρεί στον εαυτό της, το δικαίωμα έκδοσης συντακτικών και νομοθετικών διαταγμάτων. Παρέμεινε «πρωθυπουργός» μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1942 παραδίδοντας το αξίωμα στον μέχρι τότε «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» και καθηγητή ιατρικής, Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο.

Με την Απελευθέρωση ο Τσολάκογλου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση καθώς και για εθνική αναξιότητα λόγω της μετέπειτα συνεργασίας του με τον εχθρό. Το Ειδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε θάνατο αλλά αυτομάτως οι δικαστές μετατρέπουν την ποινή του σε ισόβια «για τις πολλαπλές υπηρεσίας του στη χώρα ως στρατιωτικός». Έχει όμως ήδη προσβληθεί από λευχαιμία. Νοσηλεύεται επί ένα χρόνο στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ και πεθαίνει πάμπτωχος τον Μάιο του 1948.

Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Χαράλαμπος Κατσιμήτρος: Ο ανυπάκουος στρατηγός

Πολύ πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος είχε φροντίσει να οργανώσει τις γραμμές άμυνας του Ελληνικού Στρατού σε ολόκληρη την Ήπειρο, σε συνεννόηση με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιθεωρούσε τακτικά όλα τα αναχώματα, έδινε εντολές για την ενίσχυση των σημείων που έβλεπε ότι ήταν σαθρά, σχεδίαζε στον χάρτη τακτικές και φρόντιζε να διατηρεί το στράτευμα, το εθνικό φρόνημα ψηλά. Ήδη ήταν αρκετά μπαρουτοκαπνισμένος, αφού είχε προλάβει να βρεθεί στο μέτωπο των Βαλκανικών Πολέμων, του Πρώτου Παγκοσμίου αλλά και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπου και τραυματίστηκε στη μάχη του Αφιόν Καραχισάρ (Μάρτιο του 1921).

Τον Οκτώβριο του 1940 είναι πλέον διοικητής της 8ης Μεραρχίας και περιμένει τον εχθρό στα σύνορα με την Αλβανία. Από το αρχηγείο του έχουν διαμηνύσει πως όταν φανούν οι Ιταλοί θα πρέπει να προβάλει μεν αντίσταση, αλλά γνωρίζοντας το Επιτελείο ότι ο αγώνας είναι άνισος έναντι ενός κατά πολύ υπέρτερου εχθρού, τον συμβουλεύει παράλληλα, με την πρώτη ευκαιρία να συμπτύξει τις γραμμές του και να οπισθοχωρήσει ώστε να αμυνθεί βαθύτερα και περισσότερο αποτελεσματικά εντός του ελληνικού εδάφους. Ο Κατσιμήτρος έκανε πως δεν άκουσε καν αυτό το τελευταίο.

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Στην ημερήσια διάταξη που εξέδωσε όταν άρχισαν να ξεπροβάλλουν στο βάθος οι Ιταλοί, κάλεσε τους άνδρες της 8ης Μεραρχίας του, ίσως του ηρωικότερου στρατιωτικού σχηματισμού της σύγχρονης ιστορίας μας, να αμυνθούν μέχρις εσχάτων, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα ήταν αδιανόητη. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «τα σύνορα είναι και η τελευταία μας γραμμή άμυνας».

Έξι ημέρες ο Κατσιμήτρος κρατάει τις γραμμές του στο Καλπάκι εκπλήσσοντας τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους σύμμαχους Άγγλους, ακόμα και την ίδια την Αθήνα. Και ξαφνικά, στις 8 Νοεμβρίου 1940, ολόκληρη η υφήλιος μένει άναυδη. Οι Ιταλοί μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες επιθέσεις στην Ήπειρο αναγκάζονται να ανασυνταχθούν και για πρώτη φορά λαμβάνουν θέση άμυνας. Αυτό που έχει κάνει ο διοικητής και οι άνδρες του φαντάζει ακατόρθωτο. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν απλώς αναχαιτίσει τον εχθρό, αλλά είναι και έτοιμες να αντεπιτεθούν κι ας είναι μια «χούφτα» άνδρες! Η ηρωική αντίσταση του Κατσιμήτρου συντέλεσε τα μέγιστα στη νίκη έναντι του ιταλικού στρατού.

Η μετέπειτα πτώση της Ελλάδας στους Γερμανούς το 1941, τον βρίσκει στα Ιωάννινα. Θεωρεί σκόπιμο να συμμετάσχει στην πρώτη δωσίλογη κατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου, αναλαμβάνοντας το «Υπουργείο Εργασίας» και για ένα μήνα το «Υπουργείο Γεωργίας» (16 Απριλίου – 16 Μαΐου 1941). Δεν κάθεται όμως για πολύ. Μετά από έξι μήνες υποβάλει την παραίτησή του στις 21 Σεπτεμβρίου 1941, η οποία και γίνεται δεκτή. Το στίγμα αυτής της συνεργασίας όμως δεν τον εγκαταλείπει.

Με το τέλος του πολέμου, στις 31 Μαΐου του 1945, καταδικάζεται υπό του ειδικού συγκροτηθέντος δικαστηρίου, του λεγόμενου δικαστηρίου «δωσιλόγων», «εις ειρκτήν» (κάθειρξη) 5,5 ετών «δια διευκολύνσεις» που παρείχε στις δυνάμεις Κατοχής και αποπέμπεται από το στράτευμα. Αρχές Οκτωβρίου του 1949 όμως, και αφού έχει λήξει και ο Εμφύλιος Πόλεμος, ο βασιλέας Παύλος με διάταγμα του απονέμει χάρη για το υπόλοιπο της ποινής και το 1953 αποκαθίσταται αναδρομικά. Αποφασίζεται η επαναφορά του στον βαθμό του αντιστράτηγου εν αποστρατεία και όλων των παρασήμων του.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος - μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

51
σχόλια
 1. avatar Δόξα

  Και εσείς αριστεροί που γεμίσατε τα ρέματα και τις χαράδρες με 2000000 πτώματα ΕΛΛΗΝΩΝ αδελφών σας ! Με μόνη δικαιολογία τον φθόνο και το μίσος σας τιμών αδέλφια είστε άραγε ! 2000000 σκότωσαν οι εχθροί μας ! Και αλλά δυο εσείς ! Τα αδέλφια μας ; Και νοιωθεται καλά; Ριμαχθηκε. πληθυσμιακά. Η Ελλάδα και απο τα δικά σας χέρια ! Για να επικρατήσετε ! Κι έχετε μούτρα να εκτοξεύετε κατηγορίες έναντιων άλλων ! Πετώντας την δίκη σας λάσπη απέναντι; Και έπειτα. , μεταπολεμικά ήταν και το ΚΚΕ που ζήτησε να μην δικασθούν οι δοσίλογοι Τι ! Έχετε να πείτε γι αυτό;

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ο ήρωας ταγματάρχης του “731” που οι εθνικόφρονες έστειλαν εξορία

  ...Ο ήρωας ταγματάρχης του «731» είχε επιστρέψει στην ησυχία τού χωριού του. Καθημερινά ασχολούνταν με τις αγροτικές δουλειές, αλλά κάτι μέσα του δεν τον άφηνε να κοιμηθεί και να ησυχάσει. «Πρέπει να βγω στο βουνό. Πρέπει να πολεμήσω τους κατακτητές», σκεφτόταν και μια μέρα παρουσιάστηκε στον ΕΛΑΣ. Εντάχθηκε στη XVI Μεραρχία. Οι οργανωτικές του ικανότητες, η οξύνοιά του, το θάρρος του και η τακτική του στις μάχες δεν άργησαν να τον φέρουν ως στρατιωτικό διοικητή του 52ου Συντάγματος.
  ...Τρίκαλα, 1950

  Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης κυκλοφορούσε άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Δυο καλοντυμένοι θαμώνες του ιστορικού καφενείου «Πανελλήνιον», που απολάμβαναν τον καφέ τους, τον είδαν να περνά και δεν του έδωσαν σημασία. Μια παρέα νεαρών, όμως, σηκώθηκε από το τραπέζι της και λίγο έλειψε να πετάξει κάτω τους καφέδες και τα νερά. Έτρεξε προς τον άγνωστο άνδρα και του έκλεισε τον δρόμο.

  «Κύριε ταγματάρχα, εσείς;» του είπε ο ψηλότερος της παρέας. «Κύριε ταγματάρχα μας, κύριε Κασλά, πολεμήσαμε μαζί στο ‘‘731’’» του είπαν οι τρεις φίλοι με μια φωνή και στάθηκαν προσοχή μπροστά του. «Μας σώσατε τη ζωή. Σας ευγνωμονούμε για όσα κάνατε για εμάς. Πάντα θα σας ευγνωμονούμε. Και εμείς και τα παιδιά μας».

  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/731.html

 3. avatar Gousgounis

  Greece next top model......

 4. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  τα SS ΔΕΞΙΟΙΙΙΙΙΙ ειναι τα αδερφια σας

  1. avatar Αυστριακός

   NSDAP σημαίνει εθνικοσοσιαλιστικο γερμανικό εργατικό κόμμα. Μάλλον η μετάφραση που σου έδωσαν είναι περισσότερο παράφραση, μιας και εθνικιστές υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις ιδεολογίες.

  2. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   Σταλινογενίτσαροι/ΣΟΥΛΤΑΝΕΣ/ΠΗΓΑΔΑ/ΞΙΦΟΛΟΓΧΗ/ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ/ΟΠΛΑ.......

 5. avatar Αηδίες

  Ντροπή που, από όλο το έπος του 1940 και την ιστορία της κατοχής, πιάνετε και αναφέρεστε σε δοσίλογους και προδότες.

  Το ότι οι Τσολάκογλου και Κατσιμήτρος εκτέλεσαν τις διαταγές τους με επιτυχία και ηγήθηκαν αποτελεσματικά των στατευμάτων στο Αλβανικό μέτωπο ΔΕΝ αναιρεί το ότι συνθηκολόγησαν παρά αντίθετες διαταγές από τον Παπάγο, ή οτι σχημάτισαν την πρώτη κατοχική κυβέρνηση στην Ελλάδα, νομιμοποιώντας την άσκηση δύναμης των δυνάμεων του Άξονα.

  Δεν έχει σημασία αν ήταν προσπάθεια Ρεαλπολιτίκ ή κάτι άλλο. Σημασία έχει ότι ενώ η χώρα ήταν σε πόλεμο, αυτοί πήγαν ενάντια στις διαταγές τους και διευκόλυναν την δουλειά του εχθρού. Η συνθηκολόγηση και η συνεργασία ΔΕΝ ήταν αρμοδιότητα των διοικητών των δυνάμεων στο μέτωπο.

  Και ο Πάγκαλος ήταν ήρωας (των συγκρούσεων μέχρι τον 3ο Ελληνοτουρκικό και την Καταστροφή της Σμύρνης) αλλά αυτό ΔΕΝ συγχωρεί το ότι βοήθησε στον σχηματισμό των Γερμανοτσολιάδων. Όπως δεν απολογείστε άμεσα ή έμμεσα για αυτόν, να μην απολογείστε για αυτούς τους δύο.

  1. avatar Το παλουκάκι.

   Θα μείνω σε ένα μονο σημείο: το όλο θέμα ήταν ότι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ καθόλου σχετικές διαταγές, ούτε από τον Παπάγο ούτε απο κανέναν άλλο από την Κυβέρνηση των Αθηνών. Οι ίδιοι ισχυρίσθηκαν ότι και το κέντρο (η Αθήνα) αντιλαμβανόταν πως η συνθηκολόγηση ήταν αναπόφευκτη, αλλά τους πήγαιναν από μέρα σε μέρα. Τώρα το αν η λήψη εκ μέρους τους της ευθύνης για τη συνθηκολόγηση -των τμημάτων τους και μόνο- ήταν επιζήμια ή επωφελής, υποθέτω είναι κάτι που θα παραμείνει στη σφαίρα της αντιδικίας και που σίγουρα απαιτεί παρισσότερη γνώση απ\' όση θα συναντήσει κανείς στα σχόλια του μπηστ.

 6. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ....ΜΑ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΔΕΞΙΟΙ.ΑΚΟΥΤΕΕΕΕΕ???????????????

  1. avatar Συριζαύγουλο,

   Να ξέρεις ότι όλοι σχεδόν οι προδότες πριν και μετά τον ΒΠΠ ήταν αριστεροί που πουλούσαν Μακεδονία Θράκη.

  2. avatar criskalts

   Αδελφέ είσαι ωραίος. Μου χρειαζόταν το χιούμορ σου. Έξυπνο και πετυχημένο.

 7. avatar 34587679800

  Γιατί ρε παιδιά επιλέγετε μέρα εθνικής γιορτής να μην εστιάσετε στη μεγαλειώδη αντίσταση και νίκη του ελληνικού λαού απέναντι σε φασίστες και ναζί και επιλέγετε να εστιάσετε σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δοσίλογων και ρουφιάνων;;;

  1. avatar Estiatoras

   Ρε φίλε, τον Οκτώβριο του 1940 πολέμησαν, όχι το 1821. Δεν είναι επίκαιρο, δεν έχει σχέση με την ημέρα;

  2. avatar Γιατί τό λές αυτό;

   Ο Μπογδάνος έχει άλλη άποψη για τον Τσολάκογλου

  3. avatar Γιατί

   υπάρχουν και άνθρωποι που προβληματίζονται και διαθέτουν εγκέφαλο

 8. avatar Ανενδοτος

  Και ο Δαβακης ; και κάποιοι άλλοι βεβαίως Δαβακηδες . Τον έχει τραγουδήσει η μεγάλη μας τραγουδίστρια εκείνης της εποχής , Σοφία Βέμπο , όχι τυχαία βεβαίως . Αυτοί κι αν παρακουσαν τις διαταγές άνωθεν και αυτοί έγραψαν το έπος της Αλβανίας .

 9. avatar APRIL 21ST

  THE MAJORITY OF THE LAST GREEK GOVERMENT 1967-1973 FOUGHT IN THE FRONT IN ALBANIA IN 1940
  RESPECT!!!

 10. avatar GRAIKYLISTAN KOULISTAN TSIPRISTAN 2020

  KOMMOUNISTAN

  1. avatar είσαι @@ ρε?

   Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αίμα ΕΠΟΝ ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ. Λακαμά φασίστα, υπερήφανος απόγονος Ελλήνων ανταρτών σου μίλαει.

   1. avatar σπασμένος,Τζάμπα ΟΡΥΟΜΕΝΟΣ σφυροδράπανος

    ΣΤΑΛΙΝΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ/ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ.

   2. avatar Το παλουκάκι.

    Ε όχι δα.

    (Επίσης το ΕΛΛΑΣ που εσύ αναφέρεις θέλει ένα μόνο Λ - η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα).

   3. avatar Ψεύτες …

    ρωσόδουλοι προδότες ...

 11. avatar Η ιστορια εγραψε

  Οτι αυτος ο ανθρωπος και η δικια του μεραρχια ηταν ο παραγοντας που εκανε τη διαφορα σε σειρα απο μαχες.....
  Ολα τα αλλα που λετε ειναι απλα αποψεις
  Επισης δεδομενο θεωρειται οτι με τη συνθηκολογηση σωθηκαν πολλες περιοχες....
  Αυτα

 12. avatar Νικόλαος Μωραιτης

  Για τον \"οδηγό του Χίτλερ\" όπως τον αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, προφανώς για να υποτιμήσει; τον στρατηγό Τσολακογλου, θα τον παρακαλούσα να είναι πιο διαβασμένος.. Μια απλή παραπομπή για το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι το βιβλίο του κ. Κλεάνθη Κυριακίδη \"Οι στρατηγοί του Χίμλερ η ηγεσία των SS και ο ρόλος της.... Αδιάβαστος ο βραβευμένος και μάλλον εμπαθής... Λυπάμαι

  1. avatar Estiatoras

   Γιατί είναι ψέματα; Δεν ήταν σοφεράτζα του Χίτλερ;

 13. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Θεωρώ πως θα πρέπει κάποτε να πάψει αυτός ο μύθος περί «ανυπακοής» και «απείθειας» του Κατσιμήτρου που, συνήθως, συνοδεύεται από επικρίσεις της ανωτάτης ηγεσίας για ηττοπάθεια, ανικανότητα, ίσως και έλλειψη… πατριωτικού φρονήματος!

  Έχουμε ευθύνη ως στρατιωτικοί να ενημερώσουμε τους αδαείς αρθρογράφους, αλλά και τους καλόπιστους αναγνώστες που αγνοούν ίσως ότι όλα αυτά συνιστούν ανυπόστατα στοιχεία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

  Δεν θα επεκταθώ στις ιστορικές ανακρίβειες που περιλαμβάνει το προαναφερθέν άρθρο, αλλά και τα παρόμοια που κυκλοφορούν, τις υπερβολές και τα φανταστικά γεγονότα. Είναι προφανές, από το όλο ύφος και τη χρησιμοποιούμενη ορολογία και φρασεολογία ότι ο συντάκτης δεν είναι στρατιωτικός (το εύχομαι τουλάχιστον).

  1. avatar ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟς

   και φυσικα τι θα λεγαμε τωρα εαν οι ιταλοι της ΄΄τζουλιας΄΄ ετρωγαν προβατινα στο μετσοβο κ ο κατσιμητρος ηταν ακομα το καλπακι?το αποτελεσμα θα ηταν διαφορετικο,κ τοτε θα κατηγορουσαμε τον κατσιμητρο που δεν ΄΄ακουσε΄΄την ανωτατη δοικηση(παπαγο) .ο πολεμος θελει ρισκο,θελει το απροβλεπτο..

  2. avatar Estiatoras

   Καλό θα ήταν να καταλαβαίνετε και αυτά που διαβάζετε. Πουθενά δεν γράφει το κείμενο για απείθεια του Κατσιμήτρου. Αναφέρει ότι δεν ακολούθησε την επιλογή που του είχαν δώσει για υποχώρηση.

  3. avatar Leonardo999

   Αλήθεια δεν βαρέθηκες να γράφεις;

   1. avatar @Leonardo999

    ακόμα και αυτή η μια τζούφια γραμμή που γράφεις ντενεκέ, είναι πολύ κουραστικότερη!

 14. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Το ΓΕΣ, που παρακολουθούσε συνεχώς την κατάσταση στην Αλβανία, εκτίμησε –ορθώς– ότι η κυρία προσπάθεια των Ιταλών θα κατευθυνόταν προς την Ήπειρο και όχι προς τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Εκτίμησε, δηλαδή, ότι ο Κατσιμήτρος και οι Ηπειρώτες του θα δεχόντουσαν το κύριο βάρος της ιταλικής επιθέσεως. Στις 24 Αυγούστου 1940 αποστέλλονται στον Κατσιμήτρο νέες οδηγίες επιχειρήσεων, στο τέλος των οποίων αναγράφεται:

  «Αναγνωρίζεται η δυσχερής θέσις εις την οποία ευρίσκεται η Μεραρχία. Η Κυβέρνησις δεν αναμένει βεβαίως παρά της Μεραρχίας νίκας, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, αναμένει όμως εκ ταύτης να σώσει την τιμήν των ελληνικών όπλων. Και προς τούτο δύναται ο διοικητής της Μεραρχίας να θέσει τας δυνάμεις αυτής όπως αυτός νομίζει καλύτερον».

  Η διαταγή αυτή πυροδότησε τις μετέπειτα επικρίσεις για «ηττοπαθή» ηγεσία, η οποία ήθελε απλώς να «πέσουν μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων». Πρόκειται, όμως, για προφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι επικριτές της ηγεσίας αποσιωπούν –προδήλως εσκεμμένως– ότι, προκειμένου να μην υπάρξουν αμφιβολίες, ο Παπάγος εξέδωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1940, διαταγή στην οποία, μεταξύ των άλλων, καθορίζει ότι: «Η τιμή των ελληνικών όπλων απαιτεί όπως οιονδήποτε τμήμα σε οιανδήποτε κατάστασιν και αν ευρεθεί, οφείλει να πολεμήσει μέχρι και του τελευταίου ανδρός και του τελευταίου φυσιγγίου»

  1. avatar Μ. Κούκος

   Να διαβάσετε ή ξαναδιαβάσετε το Ήπειρος Προμαχουσα των εκδόσεων ΔΙΣ /ΓΕΣ υπό του ιδίου του Στρατηγού. Εκεί παραβάλει τα σχέδια Α και Β με την δική του ημερήσια διαταγή. Και βεβαια ειναι ηλίου φαεινότερο οτι τις διαταγές του ΓΕΣ τις έγραψε στα παλια του άρβυλα. Θεωρώ ΛΑΘΟΣ του τη συμμετοχή του στην κυβερνηση, αλλά παρεμένει ισως ό ικανοτερος Στρατηγός και σίγουρα ο βασικός αρχιτεκτονας του Έπους του 40. Αν υπάκουε τις διαταγες του επιτελειου, ναι οι ιταλοί θα έπιναν σχεδόν άκαπνοι το καφεδακι τους στην Πάτρα. Κατ\' εμέ η αφάνεια του έχει να κανει και με το ξέπλυμα της ηττοπαθειας του Παπάγου και την κάθοδο του στην πολιτική.

 15. avatar εγω που τα ξερω ολα

  Οι κομουνιστες εχουν παραποιησει την ιστορια προσθετοντας παντου την δικη τους εκδοχη!
  Αλλα η μεγαλυτερη γελοιοποιηση τους ηταν οτι κατα τον εμφυλιο ονομαζαν το συνονθυλευμα τους ως \"Δημοκρατικο Στρατο\".
  Τι να λεμε τωρα! Οπως σημερα βγαζουν φασιστα οποιον αγαπαει αυτη την χωρα και τα ιερα της!

 16. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Η φράση ότι «δεν αναμένονται από την Μεραρχία νίκες», σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που παρεσχέθη στον διοικητή της, κάλυπτε πλήρως τον Κατσιμήτρο ό,τι και αν έκανε. Αφέθηκε, λοιπόν, στον Μέραρχο η απόφαση, γιατί κανείς δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον τομέα του καλύτερα από εκείνον. Ο Αρχιστράτηγος του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτό προκύπτει από προσωπική επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου 1940, στην οποία του έγραφε:

  «Αγαπητέ Κατσιμήτρο, (…) Επιθυμώ να γνωρίζεις ότι τόσον η Κυβέρνησις όσον και εγώ σε περιβάλλομεν μετ’ απολύτου εμπιστοσύνης και πλήρους εκτιμήσεως. (…) Σε ασπάζομαι εγκαρδίως. Αλέξανδρος Παπάγος».

  Θα πρέπει εξαρχής να επισημανθεί ότι οι αρθρογραφούντες περί της «απείθειας» του Κατσιμήτρου –που προφανώς κάτι άκουσαν, κάτι διάβασαν– ξεκινούν από τη λανθασμένη άποψη ότι το Σχέδιο του Γενικού Στρατηγείο προέβλεπε παραχώρηση εθνικού εδάφους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα Σχέδια ΙΒα και ΙΒβ προέβλεπαν προωθημένη άμυνα, χωρίς παραχώρηση εθνικού εδάφους. Η απόφαση αυτή του Παπάγου απεδείχθη από το αποτέλεσμα επιτυχέστατη, διότι απέκρουσε τον εισβολέα κατά το δυνατό πλησιέστερα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα και κάλυψε πλήρως τη γενική επιστράτευση και τη στρατηγική συγκέντρωση των ελληνικών δυνάμεων.

  1. avatar Μ. Κούκος

   Η θερμή επιστολή ειναι του Αυγούστου. Ο Κατσημήτρος έγραψε στα παλια του τα παπουτσια τον Παπάγο τον Οκτώβριο. Δεν θυμαμαι να του έχει στείλει μετά άλλη εγκαρδια επιστολή. Αν είχε ειμαι σιγουρος θα την αναφερατε!

 17. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Δεν παρέβη καμία διαταγή, ούτε θα τις παρέβαινε αν συμπτυσσόταν στη Γραμμή ΑΡΑΧΘΟΣ-ΖΥΓΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Την απόφασή του αυτή την ανέφερε στο ΓΕΣ, κατά τα προβλεπόμενα, και εγκρίθηκε. Έτσι γίνεται στο Στρατό. Κανείς δεν κάνει του κεφαλιού του. Τις παραμονές της ιταλικής επιθέσεως τηλεφωνεί στον αρμόδιο επιτελή του ΓΕΣ, στον οποίο λέγει τα εξής:

  «Αναφέρατε παρακαλώ στον κ. Αρχηγόν του ΓΕΣ ότι, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αύριον την πρωίαν ή κατά τη διάρκεια της νυκτός 27 προς 28 Οκτωβρίου θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα εκτελέσει το καθήκον της προς την πατρίδα, συμφώνως προς τας διαταγάς και οδηγίας του Γενικού Επιτελείου. Δύναμαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν ΓΕΣ –και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως– ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί από το Καλπάκι».

  Τι πιο προφανές; Ο ίδιος ο Κατσιμήτρος, πρώτον, λέγει ότι θα εφαρμόσει τις διαταγές και οδηγίες του Γενικού Επιτελείου και, δεύτερον, αναφέρει την απόφασή του στους προϊσταμένους του. Πόσο άσχετος ή εμπαθής πρέπει να είναι κάποιος για να τον χαρακτηρίσει «απείθαρχο»;

 18. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Οι ελληνικές εφεδρείες άρχισαν να καταφθάνουν στο μέτωπο στις αρχές Νοεμβρίου. Έτσι, ο Παπάγος πέτυχε κατάλληλη συγκέντρωση δυνάμεων ως τα μέσα Νοεμβρίου, πριν εξαπολύσει αντεπίθεση. Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία είχε αντιμετωπίσει την κατάσταση κατά τρόπον ορθό και αποτελεσματικό, σε ολόκληρο το μέτωπο.

  Οι αδαείς περί τα στρατιωτικά αρθρογράφοι, πέραν της εμφανούς τάσης τους προς την υπερβολή και τη διόγκωση εκείνων που φαντάζονται σαν γεγονότα, αγνοούν το ότι ένας σχηματισμός που, επί ημέρες, διεξάγει έναν δύσκολο αμυντικό αγώνα και υφίσταται απώλειες και φθορές, δεν μπορεί να περάσει αυτομάτως στην αντεπίθεση. Αυτή είναι δουλειά συνήθως των εφεδρειών, με τις οποίες επεμβαίνει η προϊσταμένη διοίκηση στον αγώνα. Όπως και έπραξε το Γενικό Στρατηγείο (Παπάγος) στην προκειμένη περίπτωση.

 19. avatar Θα μας βγάλετε τον Κατσιμήτρο Ανταρσύα;

  Ο Κατσιμήτρος ήταν πράγματι ένας ικανότατος στρατηγός, με ψυχικό σθένος που το μετέδιδε στους υφισταμένους, του αλλά και στους κατοίκους της περιοχής. Διαπνεόταν από πνεύμα πρωτοβουλίας, αλλά όχι απείθειας ούτε απειθαρχίας. Δεν ήταν όπως τον παρουσιάζουν πολλοί, που συνήθως δείχνουν ότι έχουν άγνοια και από στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαταγές και σχέδια, και από τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

  Άλλωστε, ο Παπάγος δεν ήταν από τους Αρχηγούς που ανεχόταν να μην εκτελούνται απολύτως οι διαταγές του. Το έδειξε στην πράξη το 1940, όπως το έδειξε και το 1949. Αν ο Κατσιμήτρος είχε ενεργήσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, διαφορετικά από το Σχέδιο του Γενικού Στρατηγείου, θα είχε αντικατασταθεί αμέσως και θα είχε παραπεμφθεί για ανυπακοή ενώπιον του εχθρού.

  1. avatar Μ. Κουκος

   Συμφωνα με τον Κατσημητρο στο Ηπειρος Προμαχούσα ήταν μεγαλο λάθος του Παπαγου και του ΓΕΣ να υποκαταστήσουν την 8η Μεραρχία με την 2η περι τον Δεκεμβριο (αν θυμαμαι καλα) διακόπτοντας την επελαση (καταδίωξη των ιταλών) της 8ης. Ετσι οι Ιταλοι βρηκαν χρόνο και ανασυνταχθηκαν σε αμυντική διαταξη και σε συμμαχία με τις χειμερινες συνθηκες το μετωπο παγιώθηκε και ο ελληνικός στρατος αρχισε να φθειρεται και απο τις συνθηκες. Οποτε καλυτερα με μέτρο τα αγιογραφήματα του Παπάγου. Στο πρωτο έτος της στρατιωτικής σχολής μαθαινουν οτι δεν σταματας την προελαση για να ανασυνταχθείς για τι το ιδιο κανει και ο καταδιωκόμενος.

 20. avatar Έλληνας.

  Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί από το 1974 και έπειτα είναι πολύ μεγαλύτεροι προδότες από τον Τσολάκογλου ο οποίος πέθανε και στη ψάθα και παμφτωχως.Προδωσαν τη Μακεδονία θα προδώσουν το Αιγαίο.προδωσαν όλους εμάς απ\' το 1974 και μετα τα πολιτικά αποβρασματα της μεταπολίτευσης και του εδώ Πολυτεχνείο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...