Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας από τον κορονοϊό αποκαλύφθηκε σήμερα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ποια είναι τα μέτρα σε κάθε μία από τις 4 κατηγορίες ανά επίπεδο συναγερμού.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστές αρχικά τις περιοχές που βρίσκονται στο «Πράσινο», δηλαδή σε επίπεδο ετοιμότητας, στο «Κίτρινο», δηλαδή σε επίπεδο επιτήρησης, και στο «Πορτοκαλί», δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Σημειώνεται πως στο «Κόκκινο», όπου είναι το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δεν βρίσκεται καμία περιοχή.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων, 26 είναι σε ετοιμότητα (πράσινο), 25 σε κατάσταση επιτήρησης (κίτρινο) και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί). 

Αναλυτικά οι περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί είναι: Αττική, Αχαία, βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Καρδίτσα, Κεα- Κύθνος, κεντρικός τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, νήσοι Αττικής, Πειραιάς, Σάμος και Τρίκαλα.

Δείτε το επίπεδο όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας

Τον ψηφιακό χάρτη θα βρείτε στο covid19.gov.gr και θα  επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων  πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν 27 κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας, τα ωράρια στην εστίαση, τα μέτρα σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ., τα οποία και θα διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο που θα βρίσκεται η κάθε περιοχή της χώρας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα που αφορούν τα 4 επίπεδα συναγερμού