Ο Ιανός έπληξε τη νύχτα τα νησιά του Ιονίου προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην Κεφαλονιά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος.

Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

γρκξκγφ

Βροχές στην Κέρκυρα – Κλειστά σχολεία στη νότια Λευκάδα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι στιγμής, περνά από την Κέρκυρα η κακοκαιρία Ιανός, που προκάλεσε στο νησί ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κατά τόπους καταιγίδες.

Αυτή την ώρα οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Κλειστά είναι σήμερα, προληπτικά, σχολεία στη νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων και της Κοινότητας Καλάμου, μετά από χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Χαράλαμου Καλού και των προϊσταμένων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί, έχει σχεδόν βυθιστεί.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο “Ιανός” φέρεται να μην κατάφερε να πλήξει ιδιαίτερα το νησί, όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από όλους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός.

Βούλιαξε ιστιοφόρο στη Ζάκυνθο

Δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος, η οποία πλήττεται ήδη από την κακοκαιρία Ιανός, ενώ από τις 3 τα ξημερώματα το σκηνικό με τους θυελλώδεις ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή επιδεινώθηκε με τον αέρα να φτάνει τα 10 με 11 μποφόρ.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Δήμαρχος Ιθάκης: Προσοχή, οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες

Ένα μάτι εμφανίζει στο κέντρο του ο κυκλώνας Ιανός -απουσία δηλαδή νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο Ιανός κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Δύσκολη η νύχτα

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε στην Ιθάκη καθώς το νησί του Ιονίου βρέθηκε κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.

Ο δήμαρχος της Ιθάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και όπως είπε σπίτια έχουν πλημμυρίσει (έκανε λόγο για 4-5), στο λιμάνι έχουν βυθιστεί ή κινδυνεύουν να βυθιστούν πολλά σκάφη, η βροχή είναι έντονη και πολλοί δρόμοι έχουν γεμίσει νερά, ενώ εδώ και αρκετές ώρες δεν υπάρχει ρεύμα στο νησί.

Όπως είπε ο Διονύσης Στανίτσας με δική του εντολή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των κατοίκων.

Δείτε εικόνα από την Ιθάκη:

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο δήμαρχος Ιθάκης. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Παρακαλώ όλους όχι σε μετακινήσεις.
Προσοχή οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες» έγραψε στο Facebook ο Διονύσης Στανίτσας.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.Παρακαλώ όλους όχι σε μετακινήσεις.Προσοχή οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες.

Posted by Stanitsas Dionisis on Thursday, September 17, 2020

Χαρδαλιάς: Δημιουργεί και νέο μέτωπο η κακοκαιρία Ιανός – Φέρνει πολύ ισχυρές καταιγίδες, θα πλήξει απόψε και την Αττική

Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας Ιανός αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει μέχρι αυτή τη στιγμή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από νέα σύσκεψη.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως γίνεται αγώνας δρόμου για να οριστικοποιηθεί η αποκατάσταση ζημιών στις περιοχές που πλήττει η κακοκαιρία, ενώ έχουν αναφερθεί κυρίως κομμένοι δρόμοι αλλά όχι ζημιές μη αντιμετωπίσιμες. Και κυρίως δεν έχουν κινδυνεύεις ανθρώπινες ζωές, όπως εξήγησε. Οι κλήσεις που έχουν γίνει στις αρμόδιες αρχές αφορούν κυρίως απεγκλωβισμούς και κοπές δέντρων.

Συνεχίζεται η μάχη στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά, το φαινόμενο παραμένει στην περιοχή το επόμενο 9ωρο, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τι αναμένεται τις επόμενες ώρες, ο υφυπουργός εξήγησε πως ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6 με 9 ώρες, και στη συνέχεια, εξασθενημένος θα αρχίσει να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

«Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, ένα κομμάτι της θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα «υπόλειμμά» του, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικαλούμενος τους μετεωρολόγους, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα μελτέμι, κάτι που θα δημιουργήσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και ισχυρότατες καταιγίδες. Αυτό το νέο μέτωπο αναμένεται να πλήξει την κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι – απόγευμα και μετά να πλήξει περιοχές στη νότια Θεσσαλία και την ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, σε πολλούς νομούς της Στερεάς και φτάνοντας πιθανώς και έως τη Βόρεια Εύβοια. Οι περιοχές αυτές, όπως είπε, αναμένεται να δεχθούν από το απόγευμα και μετά μεγάλο όγκο νερού.

Φαίνεται πως το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και ανατολικά και μπορεί να επηρεάσει το Σάββατο περιοχές όπως την Κόρινθο και την Αττική. Συγκεκριμένα για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα αρχίσει να επηρεάζεται από αργά απόψε, όχι σε επίπεδο κυκλώνα αλλά από το καινούριο μέτωπο. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι σε κάθε περίπτωση έντονα.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως οι προβλέψεις είναι 9ωρου, οι αρμόδιες αρχές παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και παρακολουθούν το φαινόμενα ανά 6ωρο.

Δείτε φωτογραφίες από την Κεφαλονιά από το inkefalonia.gr.