Ο χρόνος μετρά αντίστροφα έτσι ώστε να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και οι μαθητές να μπουν στις σχολικές αίθουσες. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τα παιδιά δεν έχουν μαζί τους μόνο την τσάντα τους γεμάτη βιβλία, τετράδια και μολύβια. Αναπόσπαστο κομμάτι των προσωπικών τους ειδών θα αποτελεί η μάσκα η οποία θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους.

Το εν λόγω μέτρο, που αποφασίστηκε από τους επιστήμονες και πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα, μόλις ανακοινώθηκε «έσκασε σαν βόμβα» στα αυτιά κυρίως όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας. Οι οπαδοί της άποψης «όχι μάσκες στα σχολεία» έφτιαξαν ομάδες στο Facebook, έγραψαν τα σχόλια τους στα social media οργανώθηκαν και βγήκαν ακόμη και στους δρόμους για να διαδηλώσουν σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Το newsbeast.gr συνομίλησε με γονείς που τάσσονται υπέρ και κατά της χρήσης μάσκας καταγράφοντας τις απόψεις και τα πιστεύω τους.

Ο Γιάννης Π. είναι 39 ετών και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Όπως τονίζει δεν θα επιτρέψει τα παιδιά του που είναι 6 και 9 ετών αντίστοιχα να φορέσουν μάσκα στο σχολείο.

«Η μάσκα για παιδιά δεν είναι καθόλου ασφαλής. Ιδίως τα μικρής ηλικίας παιδιά που είναι και αρκετά ζωηρά μπορεί ακόμη και να τραυματιστούν. Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και εμείς ως γονείς θα πρέπει να πάρουμε θέση. Δεν μπορούμε ως πολίτες αυτής της χώρας να μείνουμε άπραγοι. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και η μάσκα δεν θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν όντως προστάτευε τότε θα υπήρχε σαφής οδηγία από την αρχή και όχι τέτοια σύγχυση» τονίζει και συμπληρώνει:

«Ειδικότερα στα παιδιά που έχουν αναπνευστικά προβλήματα η χρήση μάσκας είναι απαγορευτική. Μόλις σε δέκα λεπτά μειώνεται ο κορεσμός του οξυγόνου».

Διαφοροποιημένη άποψη ως προς τους λόγους αλλά επίσης κατά της χρήσης μάσκας έχει και η Μαρία Δ. η οποία εργάζεται σε σούπερ μάρκετ και καθημερινά  φοράει καθόλη τη διάρκεια της εργασίας της μάσκα. 

«Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη ή την επικίνδυνότητά του ιού θεωρώ όμως πως η χρήση μάσκας από τα μικρά παιδιά είναι ένα μέτρο το οποίο δεν θα λειτουργήσει. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου φοράω καθημερινά μάσκα όχι επειδή με αναγκάζουν αλλά επειδή το θέλω. Για τα παιδιά όμως έχω άλλη άποψη. Αρχικά σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν κινδυνεύουν όσο εμείς από τον κορονοϊό» επισημαίνει και προσθέτει:

«Δεν πρέπει να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο με τα δεδομένα που υπάρχουν. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να λάβει μέτρα θα έπρεπε να ξεκινήσει από το βασικότερο. Να αραιώσει τις αίθουσες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 25 άτομα στην αίθουσα το ένα δηλαδή πάνω στο άλλο και να φορούν και μάσκες. Η κατάσταση θα είναι αποπνικτική. Τα παιδιά δεν θα μπορούν να ανασάνουν με τη μάσκα και θα τη βγάζουν συνεχώς. Μπορεί ακόμη και να ανταλλάζουν μεταξύ τους τις μάσκες βλέποντάς το ως παιχνίδι».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Χ. που είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται σε σχολείο της Αθήνας «τα παιδιά πρέπει να πειθαρχήσουν στη χρήση μάσκας για να προστατέψουν τους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους».

«Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα. Όταν τους εξηγήσουμε με αγάπη και ωραίο τρόπο πως η χρήση μάσκας είναι για το καλό τους θα πειθαρχήσουν. Θα μάθουν να τη χρησιμοποιούν ορθά και έτσι θα μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσουν. Οι οδηγίες των γιατρών είναι σαφής. Αυτοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε και οφείλουμε να ακούσουμε τις συμβουλές τους».

Ο Γιώργος Ξ. μιλώντας στο newsbeast.gr εξηγεί πως η χρήση μάσκας είναι το πιο ορθό μέτρο που έχει λάβει η Πολιτεία αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

«Έχουμε δει πως φορώντας τη μάσκα οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος αυτόν τον φονικό ιό μειώνονται. Ο γονιός που σέβεται τον εαυτό του και είναι υπεύθυνος ξέρει πως τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να φορούν μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Όσοι τάσσονται κατά της μάσκας είναι οι ίδιοι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Είναι άνθρωποι φανατικοί και απόλυτοι οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν την αλήθεια και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο» επισημαίνει και προσθέτει:

«Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες είναι δυστυχώς μεγάλη αλλά κανείς από αυτούς που φωνάζουν σίγουρα δεν θα ήθελε να δει το δικό του παιδί στο νοσοκομείο».

Τι αναφέρουν όμως οι ειδικοί; Είναι ή όχι επικίνδυνη η χρήση μάσκας από τα παιδιά;

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις από τους γονείς και φυσικά μία έντονη παραπληροφόρηση αναφορικά με την επικινδυνότητα της χρήσης μάσκας από μικρά παιδιά» εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου και σημειώνει: «Η μάσκα στα παιδιά άνω των 2 ετών και από παιδιά που μπορούν να την φορέσουν μόνα τους, εάν είναι άνετη και σωστά κατασκευασμένη, δεν είναι καθόλου επικίνδυνη. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Ο τρόπος προσέγγισης ώστε οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους για κάτι διαφέρει σε κάθε ηλικία. Αυτό συμβαίνει και με τη χρήση μάσκας. «Η προετοιμασία ώστε τα παιδιά να μάθουν να φορούν σωστά τη μάσκα τους είναι διαφορετική και σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών» επισημαίνει η Αναστασία Βαρβαρήγου εξηγώντας:

«Τα παιδιά 2 – 3 ετών πρέπει να τη διδαχθούν σαν οικογενειακή συνήθεια. Για να το πετύχουν αυτό οι γονείς τους θα πρέπει αρχικά να τους δείξουν πως να τη φορούν στο αρκουδάκι τους. Στη συνέχεια μαζί τους να την φορέσουν μπροστά στον καθρέπτη και να τους ζωγραφίσουν πάνω της ακόμη και τον αγαπημένο τους σούπερ ήρωα. Να δουν φωτογραφίες άλλων παιδιών με μάσκα για να μην τους φοβίσει η εικόνα. Πάνω από 3 ετών τα παιδιά χρειάζονται μια λογική εξήγηση. Οι γονείς πρέπει να τους μιλήσουν για τα καλά και για τα κακά μικρόβια, για το πώς η μάσκα θα τα προστατέψει από τα κακά ώστε να μην αρρωστήσουν. Από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και άλλες ευρωπαϊκές αναφέρεται πως σε αυτές τις ηλικίας η χρήση μάσκας θα πρέπει να πάρει τη μορφή παιχνιδιού. Στους εφήβους η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι επαναστάτες. Αντιδρούν σε ό,τι τους ζητηθεί και δεν πείθονται εύκολα. Θα πρέπει λοιπόν να πειστούν για τους κινδύνους και να μην τους αγνοήσουν».

Υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα

«Για την καθημερινή χρήση η υφασμάτινη μάσκα είναι ασφαλής» δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι όσες κυκλοφορούν στο εμπόριο προστατευτικές. «Θα πρέπει να έχει αρκετές στρώσεις υφάσματος ή αρκετά μικρούς πόρους. Να είναι σωστά κατασκευασμένη, κατάλληλη για το πρόσωπο στο οποίο χρησιμοποιείται αλλά και άνετη. Η χειρουργική είναι για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ οι μάσκες Ν-95 είναι ειδικές και πρέπει να τις φορούν τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά».

«Εκτός από τη μάσκα είναι βασικό να τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής»

Η Αναστασία Βαρβαρήγου τονίζει πως εκτός από τη χρήση μάσκας είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και των αποστάσεων.

«Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να κρατούν αποστάσεις από τα υπόλοιπα αλλά και γενικότερα από όλους τους ανθρώπους. Δεν τρέχουμε να αγκαλιάσουμε κανέναν. Πρέπει να τηρείται πλέον η κοινωνική απόσταση καθώς πρόκειται για έναν ιό που ήρθε για να μείνει. Επίσης το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται συχνά και να είναι σχολαστικό» δηλώνει και συμπληρώνει πως πρέπει οι γονείς να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη τα παιδιά φορούν και μάσκα και ασπίδα. Τα θρανία βρίσκονται σε αποστάσεις. Μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν μόνα τους, να στέκονται σε απόσταση το ένα από το άλλο και να πλένουν τα χέρια τους μόλις πιάσουν κάποιο αντικείμενο».