Πόσο μπορούσε να προβλεφθεί η καταστροφή στην Εύβοια

Έξι κρίσιμα ερωτήματα για τις φονικές πλημμύρες


ΕΛΛΑΔΑ
8:50
11/08/2020
Πόσο μπορούσε να προβλεφθεί η καταστροφή στην Εύβοια
11
loading

Η Εύβοια θρηνεί την απώλεια 8 ανθρώπινων ζωών μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλεια», που βύθισε στη λάσπη το νησί και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλά σπίτια.

Πόσο όμως ήταν προβλέψιμο αυτό που έγινε; «Ήταν σε μεγάλο βαθμό» αναφέρει η επιχειρησιακή μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο στην Εύβοια έπεσαν το Σάββατο 8 Αυγούστου 297 χιλιοστά βροχής.

Έξι ερωτήματα με αφορμή την κακοκαιρία

-Τα φαινόμενα στην Εύβοια συνδέονταν με την κακοκαιρία «Θάλεια»;

Ναι. Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από την Τετάρτη 05/08, έδωσε το όνομα «Θάλεια» στην επερχόμενη κακοκαιρία ώστε να τονίσει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Από την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας (05/08) σημειώθηκαν πολλά προβλήματα στην βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και στην κεντρική Μακεδονία, ενώ την Παρασκευή 07/08 σημειώθηκαν πλημμυρικά επεισόδια στο Λαγκαδά.

Το Σάββατο 08/08 σημειώθηκε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποκορύφωμα βέβαια την τελευταία φάση της «Θάλειας» με τη φονική κακοκαιρία που ξεκίνησε τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια.

- Ήταν το φαινόμενο ακραίο;

Ναι ήταν ακραίο. Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Στενή Ευβοίας κατέγραφε 297 χιλιοστά βροχής μέσα σε 8 ώρες. Παρόμοια ύψη βροχής σε διαστήματα μικρότερα της μιας ημέρας στο παρελθόν δίνονται ενδεικτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

-Ήταν το φαινόμενο προβλέψιμο; 

Ναι σε μεγάλο βαθμό. Οι μετεωρολογικές προγνώσεις, οι οποίες βασίζονται στη χρήση εξειδικευμένων μετεωρολογικών μοντέλων, προέβλεπαν για αργά το βράδυ του Σαββάτου και τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής μεγάλα ύψη βροχής στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Σε αυτό συνηγορούσε όχι μόνο το προβλεπόμενο ύψος βροχής αλλά και η ανάλυση εξειδικευμένων προγνωστικών χαρτών οι οποίοι προέβλεπαν τη σύγκλιση πολύ υγρών αερίων μαζών με το έντονο ανάγλυφο της Εύβοιας.

Η μετεωρολογική κατάσταση επομένως ήταν ενδεικτική για έντονα φαινόμενα στην περιοχή, δεδομένης και της δυναμικής του συστήματος τις προηγούμενες ημέρες σε άλλες περιοχές της χώρας.

-Είναι πάντα εύκολο να προβλέψουμε το ακριβές ύψος βροχής σε μία περιοχή;

Όχι δυστυχώς. Βέβαια τα μετεωρολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά δίνουν, μεταξύ άλλων, την ένδειξη ισχυρών βροχών, του ύψους βροχής καθώς και  της αναμενόμενης αστάθειας σε πολλές περιοχές αλλά προφανώς δεν μπορούν να προβλέψουν πάντα με ακρίβεια το ύψος βροχής.

Συχνά δε, για τα μεγάλα ύψη βροχής η υποεκτίμηση από τα μετεωρολογικά μοντέλα είναι γνωστή από τους μετεωρολόγους, οι οποίοι συνυπολογίζουν τη συμπεριφορά αυτή για την έκδοση σχετικών προειδοποιήσεων.

-Έχουμε άλλα εργαλεία για την παρακολούθηση των έντονων καιρικών φαινομένων;

Ναι και πολλά. Δεδομένης της ύπαρξης πρόγνωσης/ειδοποίησης για επερχόμενα καιρικά φαινόμενα σε μια περιοχή, εκκινεί η φάση της παρακολούθησης/παρατήρησης ώστε να δούμε αν εξελίσσεται η κακοκαιρία σύμφωνα με την πρόγνωση.

Η ανάλυση δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους, από δίκτυα καταγραφής κεραυνών και κυρίως από μετεωρολογικά ραντάρ και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς στο έδαφος είναι απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κακοκαιρίας  και την εκτίμηση της πραγματικής της έντασης.

Η κατάλληλη επεξεργασία των μετρήσεων αυτών από τους επιστήμονες-μετεωρολόγους δίνει την προστιθέμενη αξία στην πληροφορία ώστε  αυτή να φτάσει στη συνέχεια  στις τοπικές αρχές αλλά και στους πολίτες.

-Και πως πρέπει να παρέχονται οι πληροφορίες αυτές στις Αρχές και τους πολίτες;

Μέσω  ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής των πληροφοριών και της μετάδοσής τους τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τους πολίτες.

Απαιτείται όμως η αρχική επένδυση σε επιστημονικά όργανα (σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ) καθώς και η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα). Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις πλημμύρες αλλά σε περιπτώσεις με ισχυρούς ανέμους, χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες υψηλές, καθώς και σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

  Μιά άσφαλτο με λακούβες η όλη δομή της Ελλάδας. Κάθε εκατοστού γης σε αυτή τη χώρα και μια παρανομία! Αυτός που θα με κρίνει τώρα για σκέτη απαξίωση να ξαναδιαβάσει όταν ερθεί σε επαφή με τίς τεράστιες τραγωδίες που ζει και έχει να ζήσει ο κόσμος αυτός! Αλίμονο, δεν το εύχομαι! Ούτε μας σώνει το «αυτά συμβαίνουν σε άλλους, όχι σ´εμας.» Θέμα χρόνου να συμβούν και σ´εμας!
  Τα συλλυπητήρια για την απώλεια ζωής σε ένα παράνομο καθεστώς κρύβει μέσα της ευσπλαχνία που σκεπάζετε όμως από μία τεράστια οργή! Διαφορετικά στη χώρα που εφευρέθηκε ο Σίσυφος θα ζουμε σ´αυτή τη φιλοσοφία αυτά που χτίζουμε κάποια στιγμή να γκρεμίζονται! Αν δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που χτίζουμε πρέπει και να το προστατέψουμε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε την καταστροφή του! Η ερώτηση είναι λοιπόν «πότε!»
  Δεν προστατεύουμε τη ζωή μας και την ζωή άλλων με συρματένιους φράχτες και αναχώματα! Με φράξιμο χειμάρρων, ξερίζωμα πλατάνων και δένδρων όπου μας συμφέρει! Πόσοι δρόμοι έχουν αυλάκια για την παροχέτευση νερού, ιδιέτερα μετά από νεροποντή; Πουθενά. Τουναντίον βλέπεις εξω από τους φράχτες της αυλής λουλουδάκια και σκουτάκια κάθε λογής. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει το σκεπαστό αυλάκι του δρόμου ! Δομές, τίποτε! Τίποτε απολύτως! Μετά μας έπνιξαν τα νερά!
  Οι εγκληματίας δεν είναι έξω από μας, αλλά μέσα μας! Αυτός που χτίζει παράνομα και δεν σέβεται τις αρχές της φύσης είναι εγκληματίας, θεληματικά ή άθελα! Ο εισαγγελέας να καταγράψει λοιπόν τις παρανομίες της περιοχής και ας κάνει 10 χρόνια!

 2. avatar Γιούγκερης

  Ο Κυριάκος πήρε την εξουσία με την στυγνή εκμετάλλευση και προπαγάνδα των νεκρών από τις πλημμύρες στην Μάνδρα και τις φωτιές στο Μάτι. Και τώρα ακόμη κάνει τα [...] του συμμετέχοντας σε επετειακά μνημόσυνα πρώτος και καλύτερος. Του γυρίζει όμως μπούμερανγκ και δεν είναι να χαίρεται κανείς όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτός όμως χαιρόταν με τους νεκρούς στην Μάνδρα και στο Μάτι και έκανε εκμετάλλευση και προπαγάνδα ο αθεόφοβος. Τώρα αν κάνει κάποιος κριτική για την αποδεδειγμένη ολιγωρία της κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Εύβοια, τον κατηγορούν οι αθεόφοβοι. Υπήρξε πρόγνωση ρε!!!!! Ετοιμότητα δεν υπήρξε από την κυβέρνηση!!!!!!! Στην Μάνδρα και στο Μάτι δεν υπήρξαν προβλέψεις.

 3. avatar Υποκριτες

  Και φαρισσαιοι οι τυμβωρυχοι της Μ ανδρας και του Ματιου, Ενω εκει εφταιγε ο Τσιπρας η Δουρου ο πετρης και ο χατζηπετρης εδω εχουμε φυσικο φαινομενο.
  Αλητεια και ντροπη για του νδουδες και ενα συγγνωμη για τους νεκρους και του συγγενεις τους.

 4. avatar Mica76

  Ένας ακέραιος πολιτικός να βγει και να δηλώσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ότι έγιναν λάθη. Ένας! Το να συγκρίνεις καταστροφές με θύματα για να προσπαθήσεις να μετριάσεις τον πολιτικό αντίκτυπο, είναι άνανδρο

 5. avatar Ch09:14-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Ο Θεός τα πάντα εν σοφια εποίησε. Ο άνθρωπος καταστρέφει. Καίει δάση, μπαζωνει ρεματα, άναρχη δόμηση. Όλα ενάντια στην φύση. Το νερό με τέτοια δύναμη, ποιος μπορεί να το σταματήσει? Ουδείς. Λύση δεν υπάρχει. Διότι ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι ατίθασος, δεν θέλει να υπαταχτει, στον νόμο, και στο Θέλημα Του Θεού.

 6. avatar gianoula

  Κατα αρχάς κόψτε το πρόγνωση,πρόβλεψη(forecast) όπως χρησιμοποιούν οι ξένοι μετεο και όχι πρόγνωση(prognosis).Εχετε ξεχάσει ότι τα μετεορολογικά φαινόμενα είναι μη γραμμικά δυναμικά συστήματα ή άλλως αιτιοκρατικό χάος(άλλωστε από την μετεορολογία ξεκίνησε η θεωρία).Οσον αφορά την προειδοποίηση με τέτοια περιθώρια λάθους.....μην ξεχνάτε το κίνδυνο ψευδούς συναγερμού(false alert).Μόνο η σωστή δόμηση λύνει το πρόβλημα.

 7. avatar Ψιτ

  Εισαγγελέα που ειςαι;

  1. avatar Ψιτ αριστερακο

   Ναι. Εισαγγελέας για την άναρχη δόμηση. Και αριστερακο, αντί να σε ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα, σφυρίζεις σαν τον Βουτσά, ονειρευόμενος να πατσισεις με τη δίωξη της Δούρου για να εξιλεωθειτε. Μόνο τότε, η Δούρου και η παρέα της δεν κατηγορούνται για το πόσο έβρεξε, αλλά για τα εκκρεμή έργα της Περιφέρειας.

   1. avatar Υποκριτες

    Ενω τα εργα του Μπακογιαννη σωσαν την Ευβοια απο φωτιες περσι καηκαν 40000 στρεμματα- και απο πλυμμηρες.
    Ουστ φαρισαιοι υποκριτες.

    1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

     Μπορείς να φανταστείς τί θα γίνει αν πιάσει φωτιά ανάμεσα Ερέτρια και Αμάρυνθο! Τύφλα ναχει το Μάτι! Όλη η ακτή είναι συρματοπλεγμένη για τα συμφέροντα των ξενοδοχείων που είναι εκεί! Αλλά και για τις παράνομες βίλες που βέβαια τώρα πολλές νομοποιήθηκαν! Παραμένουν όμως τεράστιο εμπόδιο προς τη θάλασσα!

 8. avatar Alofron

  Καταρχήν συλλυπητήρια σε όλους τους ανθρώπους για τις απώλειες τους... 🙏🙏🙏

  Να προσθέσω όμως εδώ τα εξής.
  1. Όλη η περιοχή στο μπουρτζι ήταν κάποτε οι όχθες του ποταμού.
  2. Τα περισσότερα σπίτια είναι αυθαίρετα.
  3. Οι δρόμοι είναι χειρότεροι από τη Μάνδρα και το Μάτι.
  4. Ως συνήθως με πολιτική κάλυψη πριν από δεκαετίες επιτράπηκε το μπάζωμα και η οικοπεδοποιηση.

  Όσο δε βάζουμε μυαλό ΟΛΟΙ μας δυστυχώς τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβανονται...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει