Μόσιαλος για κορονοϊό: Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα…

Η ανάρτηση όλο νόημα του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας για τη χώρα που θεωρεί πρότυπο


ΕΛΛΑΔΑ
13:44
05/08/2020
Μόσιαλος για κορονοϊό: Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα…
16
loading

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος, με δημοσίευση στο Facebook εκθειάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κορέας, καταγράφοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία.

Τονίζει την ανεξαρτησία της αναφορικά με την παραγωγή προστατευτικού υλικού, ιατρικού εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ, καθώς και το αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα που διευρύνει τους ορίζοντες και προωθεί την κριτική σκέψη.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την πανδημία «Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα»;

Ο Ηλίας Μόσιαλος γράφει:

«Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα

Η διαχείριση επιδημιολογικών κρίσεων διαφέρει από χώρα σε χώρα και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Δεν θα μπορούσαμε π.χ. να αντιγράψουμε την πολιτική της Νότιας Κορέας που δεν εφάρμοσε lockdown αλλά εφάρμοσε πολλά άλλα δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων;

H Κορέα έχει ένα εξαιρετικά αναπτυγμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η χρήση σύνθετων εφαρμογών είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητα των πολιτών. Η χρήση των εφαρμογών έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην αντιμετώπιση του κορονοιού.

Είναι επίσης τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα. Παράγει προστατευτικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό και διαγνωστικά τεστ και δεν εξαρτάται από άλλες χώρες.

Από την αρχή της πανδημίας είχαν αρχίσει να κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ για την διαπίστωση και την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών. Την ίδια περίοδο η Ιταλία παρακαλούσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να της δώσουν προστατευτικό υλικό και τεστ. Ας θυμηθούμε ότι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η Γαλλία και η Γερμανία είχαν απαγορεύσει την εξαγωγή ιατρικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού.

Η Κορέα έχει ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας και είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ιαπωνία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σε αριθμό νοσοκομειακών κλινών ανά 1000 κατοίκους (12.3 στην Κορέα ενώ στην Ελλάδα έχουμε 4.2) και η χώρα με την καλύτερη πρόσβαση σε εξωνοσοκομειακες ιατρικές υπηρεσίες (16.6 επισκέψεις σε γιατρούς ανά κάτοικο το 2017. Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 6.8 ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).

Το σύστημα δημόσια υγείας και προληπτικής ιατρικής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένο σε όλη τη χώρα, ενώ οι σχολές και τα τμήματα δημόσιας υγείας της χώρας χρηματοδοτούνται επαρκώς και θεωρούνται πολύ υψηλού επιπέδου.

Οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς και ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας. Τους είναι σχεδόν αδιανόητο να παραβιάσουν κανόνες και επίσημες οδηγίες.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχω επισκεφτεί τη Νότια Κορέα αρκετές φορές. Επέβλεψα 6 υποψήφιους διδάκτορες και κάθε χρόνο επιβλέπω 3-4 Κορεάτες μεταπτυχιακούς φοιτητές. Εχω συνεργαστεί με το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΠΥΥ της χώρας. Έχουν εξαιρετικές βάσεις δεδομένων, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το τι συμβαίνει στο σύστημα υγείας, το αξιολογούν συνεχώς και κάνουν άμεσα τις απαραίτητες παρεμβάσεις όταν χρειάζονται.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση με τους Κορεάτες φοιτητές ήταν η συστηματική προσήλωση στις σπουδές τους και η ευρύτητα της επιστημονικής τους προσέγγισης. Οι Κινέζοι φοιτητές είναι καλοί στα τεχνικά μαθήματα αλλά έχουν δυσκολία κατανόησης σύνθετων προσεγγίσεων στις κοινωνικές επιστήμες. Θεωρούν ότι υπάρχει πάντα μια προσέγγιση στην επίλυση ενός προβλήματος. Αντιθέτως οι Κορεάτες έχουν εκπαιδευθεί να αναζητούν πολλαπλές επιστημονικές προσεγγίσεις και επιλογές.

Έχουν επίσης μια σχεδόν ‘θρησκευτική’ σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν απουσιάζουν ποτέ από τα μαθήματα η τα σεμινάρια. Σε ένα από τα μαθήματα μου είχε έρθει ένα Κορεάτης φοιτητής αμέσως μετά από ένα ατύχημα που είχε. Τον πλησίασα και του είπα ότι νομίζω ότι πρέπει να πάει να ξεκουραστεί στο σπίτι του. Εξάλλου όλες οι διαλέξεις στο LSE είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για τους φοιτητές μας. Δεν με άκουσε και έμεινε να παρακολουθήσει τη διάλεξη και το σεμινάριο που ακολούθησε.

Ρώτησα την επόμενη ημέρα ένα άλλο Κορεάτη φοιτητή τι συνέβη και ο φοιτητής που είχε το ατύχημα αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του. Μου είπε ότι ακολούθησε τους κανόνες του πανεπιστημίου. Με βάση τους κανόνες οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν όλες τις διαλέξεις και τα σεμινάρια. Μα του είπα να πάει σπίτι του απάντησα. Του είπατε ‘νομίζω ότι πρέπει να πας σπίτι σου’ μου είπε ο φοιτητής μου. Το ‘νομίζω’ δεν είναι εντολή.

Τα σκέφθηκα όλα αυτά τώρα που συζητάμε την εφαρμογή των μέτρων φυσικής απόστασης και υγιεινής και τη χρήση της μάσκας στη χώρα μας. Στην Κορέα αυτά είναι αυτονόητα. Εκεί φοράνε μάσκες κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στα ΜΜΜ. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.

Ας επανέλθω στο αρχικό ερώτημα. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική της Κορέας; Ναι αν ήμασταν τεχνολογικά αναπτυγμένοι και όχι απολύτως εξαρτώμενοι από άλλες χώρες. Αν είχαμε ένα καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας και περίθαλψης. Αν είχαμε σωστούς προγραμματισμούς και ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα που διευρύνει τους ορίζοντες και την κριτική σκέψη και προσέγγιση. Αν είχαμε ένα πιο δίκαιο κράτος με αξιόπιστους θεσμούς δικαιοσύνης και θεσμούς που προάγουν την ισοτιμία και όχι τις ανισότητες.

Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα».

Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα Η διαχείριση επιδημιολογικών κρίσεων διαφέρει από χώρα σε χώρα και αρκετοί αναρωτιούνται...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Γιώργος Πλούσος

  Άν!

 2. avatar Hλίας

  Η ΝΔ παραλίγο να διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
  Με τον Άδωνι, το Σαμαρά κλπ.
  Ήθελαν μάλιστα να γκρεμίσουν τα δημόσια νοσοκομεία! Για του λόγου το αληθές :
  https://youtu.be/mIt4Vr_zPN8

 3. avatar Δεν πίστευα ποτέ

  πως θα γίνουμε ένας τόσο μικροσκοπικός λαός που θα θαυμάζουμε κάποιον που θεωρεί τους Κορεάτες ανώτερούς μας. Θα βγουν οι πρόγονοί μας από τους τάφους να μας βάλουνε μέσα.

 4. avatar Αγράμματε που κοροϊδεύεις τους ιθαγενείς

  Επιστημονικά αναλφάβητε, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 367 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες στο Pubmed και η Κορέα 661 έχοντας τον πενταπλάσιο πληθυσμό και ενόσω χτυπήθηκε 1 μήνα πιο νωρίς από την πανδημία. Γιατί θες να κάνεις τους Έλληνες να νοιώθουν εθνικό κόμπλεξ?

 5. avatar 1+1

  Στά λόγια και αυτός πρωτος και καλύτερος.. !!
  Στην Ν & Β Κορέα αλλά και στή Κίνα απο οπου και ξεκινησε η ιστορία ειναι δυσκολο να εισελθει κάποιος ακόμη και εαν εχει κανει πρόσφατο τεστ..!Τή δέ λεξη κρουαζιέρα για εφετος την εχουν ξεχασει ..!
  Αντιθετα εδώ οποιος γουστάρει και από οποια χώρα , ακομη και απο την Αγγλια και Αμερική , οπως ο νοσησας με τον ιό Τομ Χανκς,μπαινει ελευθερα και αγκαλιαζεται και με το ζευγος εαν του το ζητήσουν , ενώ η κρουαζιέρα από οσα μας ανακοινωσαν ηδη ξεκινησε και μπράβο μας. ..!!
  Γιαυτό κ.Μόσιαλε τα κρουσματα από 10-15 πριν 2 μηνες , ηδη ξεπερασαν τα 150-200 στην πραγματικότητα για καθε ημέρα και πολύ φοβαμαι οτι μπορουμε να φτασουμε και τα χιλια εαν μεγαλωσει ακομη η διασπορά, οπως λεει και ειδική καθηγητρια ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Λινού..!
  Γιαυτά ομως δεν λεει κουβεντα ο γυρολόγος γιατρός-- πολιτικός και “μούγκα στη στρούγκα” που λεμε στο χωριό μου. . !!

 6. avatar ΑΝ.. ΑΝ… ΑΝ… ΑΝΑΓΟΥΛΕΣ

  1.αν δεν ησουν απλα ενας χαβαλες και αν απλα δεν εκθειαζες ξενα προτυπα σε βαση διαφορετικης κρατικης και γεωγραφικης υποστασης και αν ειχες ευρυτητα πνευματος και στενοτητα μεσης και οπισθιων
  θα μπορουσες να προτεινεις ειδικα για την πολυνησία ελλαδα την ελεγχομενη επιμολυνση κατατμημενη σε νησους του νεαροκοσμου 18 εως 30 ετων κατα τα πρωτυπα των παιδικων rubella parties.
  ετσι με ελαχιστη νοσηροτητα και σχεδον μηδενικη θνητοτητα θαριχνες απ το φθινοπωρο ενα εκατομμυριο νεους υπερδραστηριους εργασιακα και σπουδαστικα ανοσους να αραιωσουν και υπηρετησουν τα πιο επιφοβα τμηματα του πληθυσμου.
  Ειναι μια προταση κομμενη και ραμμένη στη γεωγραφια της ελλαδας και να μη σου πω οτι σε αυτους τους τοπους με δεσμευση παραμονης επι 20ημερο θα μπορουσε να ερθει νεαροκοσμος απο ολη τη γη
  2.ΑΝ στη βαρδια λογοκρισιας δεν ηταν τροφιμος σαλταριου χαμαιτυπειου φαληρου - βουλτεψοπαιδο πιπιλοθρεμενο και ΑΝ το καλτσοχακερ- τρολ δεν ειχε παρει τον ελεγχο του σάιτ το τραγουδακι μου *με λεν σωτηρη*δε θαχε λογο να φαγωθει
  Αντε για κανα μεγαλο περιπατο ρε ενεργουμενο κουλη ,λογοκριτη γκεμπελοπετρίτη.

  1. avatar Νανολέων

   προτυπα...οχι πρωτυπα
   αλλαξεη βαρδια , ο γκεμπελοπετριτης εφυγε, ο συντροφος ηρθε
   μιλ μερσι bro,
   δε θα σε κουρασω, ισως αργα το βραδυ γραψω κατι

 7. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΑΛΗΣ

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΑΣ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΕΑΤΕΣ, ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.
  ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΛΑΟΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ.
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΛΑΟΣ ΤΕΛΙΚΑ????

  1. avatar Μπορείς να πας

   να ζήσεις στην Κορέα άμα τόσο σου αρέσει

 8. avatar Petros from the prison

  Ευχαριστούμε κ.
  Γνωρίζουμε ήδη ότι όλα ξεκινούν από την παιδεία. Πείτε το και στη υπουργό.

  1. avatar Τσιτος

   Όλα αρχίζουν με τη νοοτροπία.
   Έχουμε μείνει στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

   1. avatar Ποια νοοτροπία και ποια τουρκοκρατία??

    Εδω ο ιδιος ο πρωθυπουργος μας δουλευει και ειπε πρό μιας ωρας οτι τα εισαγομενα κρουσματα ειναι ελαχιστα και περιπου 10-15 την ημερα ,ενω αριστα γνωριζει οτι γινονται τεστ και εαν στο 10% και βγαινουν δηλαδη εαν γινοντουσαν στο συνολο θα ηταν ισως και δεκαπλασια.
    Καλα κανει βεβαιως σε ενα τετοιο λαό που ειμαστε.

 9. avatar καλα ενταξει

  μαζευτε πρωτα τις αμετρητες παρανομιες που γινονται καθημερινα.
  τους εκληματιες οδηγους που περνανε με κοκκινα στοπ
  τα μηχανακια που χωνονται επικινδυνα
  τους κλεφτες [...] και φυσικα [...]
  τον καθε καφρο που κανει οτι του καπνισει χωρις να σεβεται νομους και συμπολιτες
  και μετα ελα να μου πεις οτιδηποτε

  1. avatar @καλα ενταξει

   Δηλαδή θέλεις ΠΡΩΤΑ να ασχοληθούν οι άλλοι με αυτά που περιέγραψες και μετά ΕΣΥ να δεις όλα αυτά που θίγει το άρθρο.
   Αυτό που προτείνεις είναι εκείνο που το άρθρο επισημαίνει ως τη λάθος νοοτροπία και αν δεν την κουβαλούσες, θα το έβλεπες κι εσύ.

  2. avatar Η παιδεία αφορά τη γενικότερη συμπεριφορά μας

   Κλασικός ελληναρας. Πάντα του φταίνε οι άλλοι και τα άλλα για να υπεκφευγει από το ζητούμενο.

 10. avatar Τα ειπες ολα…

  ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει