Τσιόδρας: Η απάντηση όλο νόημα για τις «διαφωνίες» με την κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει αντίπαλος σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει συνεργασία»


ΕΛΛΑΔΑ
21:33
04/08/2020
Τσιόδρας: Η απάντηση όλο νόημα για τις «διαφωνίες» με την κυβέρνηση
3
loading

Θέση για τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες μέρες για τις σχέσεις του Σωτήρη Τσιόδρα με την κυβέρνηση πήρε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατά την σημερινή έκτακτη ενημέρωση. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίπαλος αλλά συνεργασία απέναντι στον κορονοϊό.

«Τώρα όσον αφορά τη συμφωνία ή τη διαφωνία με κάποιες πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι σαφές εδώ ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται προς την κυβέρνηση σε δύσκολες καταστάσεις» ανέφερε.

Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι πριν από 15 μέρες η Επιτροπή είχε εισηγηθεί την αύξηση της χωρητικότητας με ειδικά φίλτρα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η συζήτηση αυτή έγινε με τα δεδομένα που είχαν τότε. Ανάλογα με τα δεδομένα, η Επιτροπή επανατοποθετείται.

«Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε παλεύουμε ενάντια σε κάποιον. Μαζί προσπαθούμε να λύσουμε τον γρίφο» ανέφερε ενώ τόνισε ότι «πρέπει κάποιος να κατανοήσει το πρόβλημα και να συνεργαστεί. Δεν υπάρχει αντίπαλος σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει συνεργασία».

Νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκαν  121 νέα κρούσματα του  ιού  SARS-CoV-2  στη χώρα, εκ των οποίων  τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.

Τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 67 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τεστ σε 100 ασθενείς που ξεπέρασαν τον κορονοϊό έδειξε στους 78 αλλοιώσεις στην καρδιά

«Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας». Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ αποκάλυψε μία γερμανική έρευνα που έδειξε κάποιες από τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο κορονοϊός ακόμα και αν ο ασθενής τον ξεπεράσει.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σε μία πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών που μελέτησε με μαγνητική καρδιάς - μαγνητική τομογραφία καρδιάς - 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό και μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους, συνέκρινε την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους».

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι»

Την ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, εξέφρασαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, στην έκτακτη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού που πραγματοποίησαν στις 18:00, μετά από 70 ημέρες.

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς.  Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι  στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές.

Όπως τόνισε «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.

Αύξηση εστιών

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο - μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Αντε

  Πάρτε τα εμβόλια , πάρτε τα λεφτά,κι αφήστε μας ήσυχους

  1. avatar @Αντε

   Κανένας δε σε υποχρεώνει να κάνεις εμβόλιο. Μόνο να σέβεσαι τα μέτρα. Αυτή είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους άλλους, τους φίλους, τους συγγενής, τους γονείς, όχι μόνο στους εαυτούς μας.

 2. avatar Άλλα είπε άλλα καταλάβατε

  Είπε ότι άλλαξε η εισήγηση για τα πλοία επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε με βάση την παλιά εισήγηση να αυξήσει(!)την πληρότητα (παρά τη χειρότερη κατάσταση).Πόσο συνεργάσιμο είναι αυτό, ας το κρίνει ο καθένας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει