Σε μια κρίσιμη περίοδο βρίσκεται η χώρα μας με την αύξηση των κρουσμάτων είπε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς μιλώντας στο OPEN.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια, αυξάνονται και τα εισαγόμενα κρούσματα και τα εγχώρια κρούσματα κορονοϊού. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει» τόνισε.

Αναφερόμενος στον συνωστισμό στα beach bar ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ωράριο λειτουργίας τους.

«Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός. Βλέπετε τι γίνεται στα bar το βράδυ ή στα beach bar και στις παραλίες; Ενδεχομένως να χρειαστεί να μπουν κάποιοι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους» τόνισε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας.

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή το πιο βασικό μέτρο, μιας και δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά στις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών. Η μάσκα είναι αυτή τη στιγμή ένα πολύ βασικό μέτρο και πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που δεν είχε καθιερωθεί» ανέφερε.

Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ όπου πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της. Παράλληλα, είπε ότι εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από εδώ και πέρα.

Για τα πανηγύρια και αν βιαστήκαμε για την έναρξή τους, ξεκαθάρισε ότι «κάθε μέτρο το εξετάζουμε ανάλογα με το πώς είναι η επιδημιολογική κατάσταση εκείνη τη στιγμή στη χώρα. Εκείνη τη στιγμή στη χώρα, δινόταν η δυνατότητα να γίνει άνοιγμα όπως άνοιξαν τα γυμναστήρια. Γιατί υπήρχε τόση μεγάλη ανάγκη καλοκαιρινούς μήνες να ανοίξουν τα γυμναστήρια; Κι όμως θεωρήσαμε ότι βάσει στοιχείων, μπορούσαν να ανοίξουν και να γίνουν εκδηλώσεις. Όπως άνοιξαν και οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, έχουν αρχίσει να γίνονται συναυλίες, άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι».

Ερωτηθείς εάν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε ότι ενδεχομένως να πάμε σε κάποιους περιορισμούς.

TAGS