Για τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού που έχει γίνει θέμα διαμάχης μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (6/7) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας ενώ παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πανηγύρια τονίζοντας πως είναι «κακό σημάδι».

Με μια πρόσφατη επιστολής του στον ΠΟΥ, αρκετοί ειδικοί έκαναν λόγο για αερογενή μετάδοση του ιού σημείωσε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον Mega επισημαίνοντας πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής απάντηση στον τρόπο μετάδοσης τουν Covid-19, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για αερογενή μετάδοση, παρά μόνο για σταγονίδια.

Στο ερώτημα εάν μειώθηκε η θνησιμότητα του κορονοϊού, υπογράμμισε την αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα προσβολής.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προφυλάσσονται κατά κύριο λόγο, οπότε δεν τους προσβάλλει ο ιός. Κυρίως, προσβάλλονται οι νέοι, και  γι’ αυτό ίσως ελαττώθηκε η θνησιμότητα του ιού. Υπήρξε αλλαγή ηλικιακών ομάδων. Πάντως η Ευρώπη είναι σε ύφεση αυτό το διάστημα» επεσήμανε προσθέτοντας ωστόσο ότι τον φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Σχολιάζοντας εικόνες έντονου συνωστισμού και συγχρωτισμού σε δημόσιες συναθροίσεις και πανηγυρία ανά την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κακό σημάδι» που μαρτυρά εφησυχασμό. Υπάρχει η άποψη ότι ενδεχομένως να μην είναι σημαντικό το πρόβλημα του κορονοϊού.

«Ένα ή δύο από τόσα άτομα να είναι ασυμπτωματικά και να έχουν κορονοϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν 100 άτομα και να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σημασία έχει η απόσταση, όχι τον αν βρίσκονται σε ανοιχτό η κλειστό χώρο. Είναι πολλαπλά επικίνδυνα καταστάσεις. Ελπίζω  να μη γίνει ατύχημα και να μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο από τέτοιες συμπεριφορές» είπε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κορονοϊού».

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η  Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» σημείωσε.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊού, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».

Υποστήριξε ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολίου.

«Υπάρχει εμβόλιο που βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσεως τρία. Έως τον Οκτώβριο θα υπάρχουν οι απαντήσεις. Ελπίζω να έχουμε θετικά νέα. Φάση τρία σημαίνει ότι δοκιμάζεται σε χιλιάδες ανθρώπους. Σε ενδημικές περιοχές, όπως Βραζιλία και Μέση Ανατολή» είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι άλλο ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και άλλο να έχουμε μαζική παραγωγή για να το έχουμε διαθέσιμο στο φαρμακείο της γειτονιά μας. θέλει πάρα πολύ χρόνο».