«Ψάρια στο αγκίστρι» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, το οποίο αναφέρεται στις Ελληνίδες εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου, Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου που διερευνούν υποθέσεις διαφθοράς και απαγγέλλουν κατηγορίες σε πρώην πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο ίδιο κείμενο επαινείται και ο ρόλος της προϊσταμένης εισαγγελέως πρωτοδικών Ελένης Ράικου, η οποία χαρακτηρίζεται «αποφασιστική». «Όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες», επισημαίνει το δημοσίευμα, παραπέμποντας στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4022 έδωσε νέα ώθηση στις έρευνες κατά της διαφθοράς.

«Οι εισαγγελείς απέκτησαν περισσότερες δυνατότητες. Μπορούν τώρα να υπόσχονται ελάφρυνση της ποινής σε κατηγορούμενους, εάν σε αντάλλαγμα επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο νόμος δεν θα ψηφιζόταν χωρίς την κρίση που εισέρχεται πλέον στο πέμπτο της έτος. Πριν από το 2009, σύμφωνα με πηγή, τέτοιου είδους έρευνες δεν ήταν επιθυμητές, και επιπλέον τότε δεν υπήρχε κοινωνική πίεση, διότι όλοι είχαν χρήματα».

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι «οι Ράικου και Παπανδρέου δεν προέρχονται από οικογένειες της ελίτ, από τις οποίες προέρχονται συνήθως τα στελέχη της ελληνικής πολιτικής. Η άνοδός τους οφείλεται στις γνώσεις και την επιμέλειά τους», γράφει χαρακτηριστικά η Süddeutsche Zeitung.