Την αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την ανεύρεση -εκτός του κρατικού προϋπολογισμού- και νέων πόρων, υποστηρίζει στην εισήγησή του «για την κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος 2013-2050» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Όπως τονίζεται στη μελέτη, από το τέλος του 2015 η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς εξελίξεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα και να επιτευχθεί η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, να ανευρεθούν νέοι πόροι, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών της δημόσιας περιουσίας, τα τυχερά παιχνίδια, η κερδοφορία των τραπεζών και των δημόσιων επιχειρήσεων, οι κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα.

Αναλυτικά από τη μελέτη προκύπτουν τα εξής:

– Η οριακή ισορροπία εισροών- εκροών κατά το 2014-2015, ενώ από το τέλος του 2015 και μετά ανατρέπεται.

– Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Με διαφορετικά σενάρια εκτίμησης της θνησιμότητας, αυτή η επιβάρυνση προσεγγίζει το 27% (2050).

– Οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025. Η παρατεταμένη και βαθειά ύφεση, καθώς και η ανεργία, μετατόπισε το οριακό έτος δέκα χρόνια νωρίτερα (2015).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 2013 ο δείκτης ανεργίας έφθασε στα επίπεδα του 28- 29%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 200% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 (τριπλάσια σε σχέση με το 2009). Ακόμη διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, εκτιμούν ότι η ανεργία αυτή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (άνω του 15%) τουλάχιστον μέχρι το 2020 -φαινόμενο το οποίο θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.