Αντιδράσεις για τα σενάρια κατάργησης δημοτικών επιχειρήσεων έχουν εκδηλωθεί από δήμους της Θεσσαλονίκης μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό που προκαλεί έντονη οργή και αγανάκτηση».

Επισημαίνει, δε, ότι αν τα εν λόγω δημοσιεύματα έχουν την παραμικρή έστω βάση, ο ίδιος δεν μπορεί παρά να καταγγείλει τα σχέδια αυτά. Παράλληλα, σχολιάζει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, που σχεδιάζεται να καταργηθούν δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν.3852 του «Καλλικράτη», είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή.

«Καλούμε τους πάντες να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει. Δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ούτε και ως αστείο…» προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο Δήμος Θέρμης σε ανακοίνωσή του εκφράζει την κάθετη αντίδρασή του στα πιθανολογούμενα σχέδια διακοπής της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού (ΔΕΠΠΑΘ) αλλά και άλλων ωφέλιμων και απαραίτητων φορέων των ΟΤΑ στη χώρα μας. Διευκρινίζει, παράλληλα ότι η ΔΕΠΠΑΘ δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει συνεχώς μειούμενο κόστος για το δήμο, το κόστος της καλύπτεται ανταποδοτικά από τους δημότες, οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 40% και αποφέρει συνεχώς κέρδος στα δημόσια έσοδα (φόροι, ασφάλιστρα, κλπ.). Επιπλέον χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ ως δομή Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να διαψεύσει άμεσα τα δημοσιεύματα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κινητικότητα επικρατεί και σε άλλους δήμους ενώ συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να προσδιορίσει την περαιτέρω στάση της.