Μετά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορονοϊού στα Δικαστήρια.

Με σημερινό της έγγραφο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, την λήψη επιπρόσθετων μέτρων καθώς όπως διαπιστώνουν παρά την απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων εξακολουθεί να παρατηρείται «το φαινόμενο της αθρόας προσέλευσης δικηγόρων και πολιτών, που δημιουργεί εστία κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού»

Παρακάτω ακολουθεί το σχετικό αίτημα:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά την έκδοση της χθεσινής ΚΥΑ αρ. Δ1α/ΓΠ.ΟΙΚ. 17734 (2) και κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της στα Δικαστήρια της Χώρας σημειώνουμε ότι εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της αθρόας προσέλευσης δικηγόρων και πολιτών, που δημιουργεί εστία κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αναγνωρίζοντας την θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται η παραπάνω ΚΥΑ, θεωρούμε ωστόσο επιβεβλημένη τη συμπληρωματική λήψη μέτρων και συγκεκριμένα:

1. Την αναστολή της εκδίκασης των υποθέσεων των ασφαλιστικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων των συναινετικών προσημειώσεων,

2. Η συζήτηση των αιτήσεων προσωρινής διαταγής να γίνεται μόνο για τις εξαιρετικά επείγουσες κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος το κάθε Δικαστήριο,

3. Κατά την συζήτηση των ποινικών δικών (πλημμελημάτων και κακουργημάτων) παρατηρήθηκε το φαινόμενο της προσέλευσης στα Δικαστήρια μαρτύρων και κατηγορουμένων που δεν γνώριζαν –γεγονός αναμενόμενο- τον χρόνο της παραγραφής του αδικήματος για το οποίο κλήθηκαν να παραστούν. Θεωρούμε αναγκαία την γενική αναστολή της εκδίκασης όλων των ποινικών υποθέσεων για το διάστημα από 13-3-2020 έως και 27-3-2020, με εξαίρεση την εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

4. Να διενεργούνται μόνο οι εξαιρετικά επείγουσες πράξεις της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης κατά την κρίση του προανακριτικού υπαλλήλου ή του ανακριτή αντίστοιχα,

5. Να ανασταλούν ρητά οι καταθέσεις δικογράφων και η διεξαγωγή των ενόρκων βεβαιώσεων.