Τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κυριακής

Τι προβλέπει έγγραφο που απέστειλε εκτάκτως το υπουργείο Εργασίας


ΕΛΛΑΔΑ
16:21
03/11/2013
Τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κυριακής
9
loading

Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την εργασία την ημέρα της Κυριακής προβλέπει στην ουσία το έγγραφο που απέστειλε εκτάκτως το Υπουργείο εργασίας το οποίο και ορίζει τα ακόλουθα για την νομιμότητα της έκτακτης εργασίας:

1. Θα πρέπει να ενεργήσουν χειρόγραφα ή με αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. (δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική δήλωση στην “Εργάνη”) και

2. Εφόσον απασχολήσουν το προσωπικό τους έως 5 ώρες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης και οφείλουν μόνο να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια όσων εργαστούν με προσαύξηση 75%, σύμφωνα με το Β.Δ 748/1966.

Ημέρα «ανάπαυσης»
Προς ενημέρωση των εργαζομένων παραθέτουμε τα όσα ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την εργασία τις Κυριακές σύμφωνα με την οποία όσοι απασχοληθούν πάνω από 5 ώρες δικαιούνται μια ημέρα «ανάπαυσης». Προσοχή δεν πρόκειται για πλήρη ημερολογιακή ημέρα καθώς ξεκινά από την ώρα λήξης της ημερήσιας εργασίας. Δηλαδή εάν ένας εργαζόμενος εργαστεί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα το «ρεπό» του θα λήξει την επόμενη μέρα στις 5.00 το απόγευμα.

Ακολουθεί το σχετικό χωρίο της νομοθεσίας:

Οι εργαζόμενοι ,εφόσον απασχοληθούν περισσότερο από πέντε (5) ώρες την Κυριακή ,λαμβάνουν εικοσιτετράωρη (αναπληρωματική) εβδομαδιαία ανάπαυση μια άλλη ημέρα μέσα στην εβδομάδα, που προσδιορίζεται από τον εργοδότη , ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τη χορηγήσει οπωσδήποτε. Όμως ,η αναπληρωματική εικοσιτετράωρη εβδομαδιαία ανάπαυση αρχίζει από την ώρα λήξεως της ημερήσιας εργασίας του μισθωτού και ,άρα, δεν περιλαμβάνει μια πλήρη ημερολογιακή ημέρα.

Αμοιβή

Προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την προσαύξηση που δικαιούνται αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ορίζονται τα ακόλουθα:

Ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί νόμιμα την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας δικαιούται να λάβει τις τακτικές ημερήσιες αποδοχές του προσαυξημένες κατά 75%. Αυτό σημαίνει ότι ο αμειβόμενος με μισθό θα λάβει επιπλέον 75% προσαύξηση στο 1/25 του μισθού του, ενώ ο αμειβόμενος με ημερομίσθιο θα λάβει ένα ακόμη ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%. Αν η απασχόληση του μισθωτού την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας δεν είναι νόμιμη, αυτός δικαιούται αποζημίωση ίση με ποσοστό 250% των τακτικών ημερήσιων αποδοχών του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Παναγ.

  Εμας μας πληρώνει 11.65ευρω την Κυριακή...για 7 ωρες...και ενα ρεπό το οποίο σου λεει στο πληρωνω. Και στο τελος του μισθου σου..τα χρηματα που βλέπεις στο μηνιάτικο ειναι 11.65 ευρω παραπανω..Γελοίοι μεχρι αηδίας. Και βεβαια θα κινηθούμε νομικά.

 2. avatar ηυ

  Δεν τυυς νοιαζει ουτε τους απασχολει αν εχεις παιδια γιατι είναι αθεοι

 3. avatar Πετρινα

  Δεν ντρεπονται οι τεμπέληδες!!!!Και πρώτος απο όλους Ο Τσίπρας...ντροπή για τις μητέρες που τις αναγκάζει να λείψουν απο τα παιδιά τους τις Κυριακές!!!Λίγη ντροπή ....

 4. avatar G.G.

  Η ζωή ειναι τροχός θα έρθει ημέρα που θα γᨨ¨ ση και ο φτωχός !!!

 5. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  τα ποιά!?!?!?!?!?? χααχαχαχαχαχαχαχαχ. καλο χιουμορακι σημερα βλεπω το newsbeast

 6. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  ΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. ρε αντε ρε τεμπεληδες που μου θελετε και αναπαυση. καλα δε τα λεω Social?

 7. avatar Bart

  ''Τα δικαιώματα...." --->> χαχαχαχαχχα !

 8. avatar zagna

  Τέτοια ξεφτίλα ούτε στην κατοχή.

 9. avatar costas2by4

  Πόσο πλάκα έχουν αυτά τα δικαιώματα. Εννοώ, υπάρχει 1 περίπτωση στο 1.000.000 που θα τηρηθούν ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει