Η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη είναι ένα μείζονος σημασίας γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Εξάλλου τα αποτελέσματα της είναι εμφανή παντού γύρω μας. Κάθε μέρα φιγουράρουν στις ειδήσεις εικόνες από διάφορα μέρη της Γης σχετικά με την οικολογικές επιπτώσεις του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αλόγιστης χρήσης πλαστικών και γενικά εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Εικόνες έντονες, σοκαριστικες και αποκαρδιωτικές οι οποίες ωστόσο έχουν πάψει να μας συγκινούν. Τις βλέπουμε, τις ακούμε και έπειτα τις προσπερνάμε γρήγορα. Έχουμε συνηθίσει πλέον σε αυτές τις καθημερινές εικόνες βιβλικής καταστροφής. Μας φαίνονται μακριά ακόμη και όταν συμβαίνουν ακριβώς δίπλα μας.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ όμως πώς φαίνονται αυτές οι εικόνες στα μάτια ενός μικρού παιδιού; Μίας μικρής αθώας ψυχής η οποία δεν έχει αποκτήσει τον αναπόφευκτο κυνισμό που έρχεται με την ηλικία;

Για ένα τέτοιο παιδί η εικόνα ενός νεκρού δελφινιού στην παραλία επειδή έτυχε «να φάει πολύ πλαστικό» όπως το ενημερώνουν μπορεί να είναι τόσο συνταρακτική ώστε να το αφυπνίσει και να αρχίσει να βλέπει όλα τα οικολογικά προβλήματα που για εμάς τους μεγάλους έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Όλο αυτό το μακάβριο συνονθύλευμα εικόνων είναι υπεραρκετό για να το οδηγήσει στην απόφαση του να σταματήσει να μεγαλώνει- στην Κυριολεξία! Πρόκειται για μία σκέψη η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αδημονία που νιώθουν τα παιδιά να μεγαλώσουν. Χαίρονται με κάθε τους γενέθλια χωρίς να σκέφτονται τα πόσα κεράκια έχει η τούρτα, μετρούν συνεχώς τους εαυτούς τους να δουν αν ψήλωσαν και κάνουν όνειρα για το τι θα γίνουν και θα κάνουν όταν μεγαλώσουν.

Το να βλέπεις και να ακούς ένα παιδί να αρνείται να μεγαλώσει μέσα σε έναν κόσμο που καθημερινά ρυπαίνει, σπαταλά και αδιαφορεί για το που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι πραγματικά το χαστούκι που όλοι μας χρειαζόμαστε. Σιγά-σιγά δεν είναι μόνο του καθώς και άλλα παιδιά ακολουθούν τον δικό του δρόμο. Και το παιδί μετατρέπεται σε είδηση. Μια είδηση ικανή να αλλάξει όλο τον κόσμο και να τον βάλει στο σωστό δρόμο.


Μπορεί η πλοκή ενός αγοριού που σταματάει να μεγαλώνει να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο σε ένα μεταφορικό επίπεδο δεν απέχει από αυτό που κάνουμε στα παιδιά μας. Σκοτώνοντας τον πλανήτη, σκοτώνουμε το μέλλον τους και τους στερούμε το δικαίωμα στο να μεγαλώσουν όπως του αξίζει.

Η ταινία αναδεικνύει την ανησυχία των παιδιών αλλά και αφυπνίζει τη συνείδηση των ενηλίκων, για προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αύριο αλλά και με το σήμερα. Η καμπάνια δεν θα μπορούσε να ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού σε όλο τον κόσμο βλέπουμε νέα παιδιά να διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο για την οικολογική ρύπανση του πλανήτη μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακτιβίστρια Greta Thunberg που έχει σηκώσει το βάρος του κόσμου στους ώμους της.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, το οποίο έχει αποκτήσει ξεχωριστή βαρύτητα. Είναι ευθύνη όλων μας να ακούσουμε τις φωνές διαμαρτυρίας δίπλα μας και να προστατέψουμε τον πλανήτη μας. Η αρχή έγινε με τον μικρό ήρωα της νέας τηλεοπτικής ταινίας με τίτλο «Το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει», μέρος της 360ο καμπάνιας εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρίας lidl Ελλάς. Ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουμε στον ίδιο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.