Ο κεντρικός κορμός των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής δεν είναι ούτε πιτσιρικάδες ούτε ακροδεξιοί, όπως μέχρι πρότινος εικαζόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της GPO που παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής.

Αντιθέτως, πρόκειται για άνδρες ηλικίας 25-55 ετών, οι οποίοι, μάλιστα, στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι»!

Στη λεγόμενη ιδεολογική κλίμακα 1-10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς θέσεις (5 και 6) και μόνο το 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 75% των ψηφοφόρων της Χ.Α. είναι άνδρες και μόνο το 25% γυναίκες, ενώ ακόμα και μετά τα τελευταία γεγονότα, η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται να χάνει ποσοστιαία τον πυρήνα που τη στήριξες στις εκλογές του 2012.

Παράλληλα, από τις έρευνες της GPO προκύπτει ότι είναι λάθος η αίσθηση ότι στη ΧΑ στράφηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς αυτοί αποτελούν μόνο το 4% του κοινού της. Αντιθέτως, στις τάξεις των χρυσαυγιτών θα βρει κανείς κυρίως μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς επιστημονική κατάρτιση (π.χ. τεχνίτες, εμπόρους, μικροεπιχειρηματίες, ταξιτζήδες κλπ).

Κατά τεκμήριο, δηλαδή, ο κεντρικός κορμός των ψηφοφόρων της ΧΑ προέρχεται από πολίτες μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη, δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους και θεώρησαν υπεύθυνους για αυτό «τα κόμματα και τους κυβερνώντες αδιακρίτως».

Ποιοι εγκαταλείπουν τη ΧΑ

Μετά τα τελευταία γεγονότα, αυτοί που εμφανίζονται να εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή είναι κάποιες από τις γυναίκες που τη στήριζαν και κυρίως νεότεροι υποστηρικτές της. Αλλά και αυτοί ήταν οι δυνάμει ψηφοφόροι της που κατέγραφαν μέχρι πρότινος οι έρευνες ότι επρόκειτο να την εκτινάξουν ακόμη και στο 14%, όχι ο πυρήνας της.