Με αφορμή τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος έχει βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας ζητημάτων που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση.

Την ίδια βαρύτητα στο θέμα έχει δώσει τα τελευταία χρόνια και η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως. Σκοπός της Nestlé Ελλάς είναι να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιές μέλλον, εφαρμόζοντας τις λειτουργίες της με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Από το 2013 έχει μειώσει κατά 17.700 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις δραστηριότητες της. Ενώ Από τον Ιανουάριο του 2019 κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Παράλληλα τα εργοστάσιά της, λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Ωστόσο οι ανησυχίες γύρω από τις κλιματικές αλλαγές επιβεβαιώνονται  δυστυχώς όλο και περισσότερο. Το λιώσιμο των πάγων,  η ρύπανση των υδάτων, η καταστροφή των δασών είναι μερικά από τα εμφανή αποτελέσματα της οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο αναγκαία την υιοθέτηση ακόμη πιο ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και διεύρυνση των δράσεων για ακόμη πιο ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας όχι μόνο να εστιάζουμε στο πρόβλημα αλλά να γίνουμε μέρος της λύσης του. Αυτή είναι και η περιβαλλοντική πολιτική που υιοθετεί η Nestle. «Γιατί αν αλλάξουμε εμείς, θα καταφέρουμε να αλλάξει και ο κόσμος προς το καλύτερο» Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Nestlé Ελλάς.

Τα προβλήματα της οικολογικής ρύπανσης μας αφορούν όλους μας. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα σκουπιδότοπο με υψηλά επίπεδα ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν σε αυτήν. Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια είδη.

Με όραμα την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς απορρίμματα, η Nestlé Ελλάς επιταχύνει την εφαρμογή των δράσεων της και δεσμεύεται να κάνει τη διαφορά όπου και αν δραστηριοποιείται.

H αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί για τη Nestlé βασική προτεραιότητα. Η ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για τις συσκευασίες, η ενίσχυση πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό της θάλασσας από το πλαστικό και η υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας αποτελούν κάποιους από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η Nestlé Ελλάς.

«Δουλεύουμε εντατικά για την επίτευξη σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει και πιο συγκεκριμένα μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025. Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για την επίλυση αυτής της σύνθετης πρόκλησης, να αναπτύξουμε και να υιοθετήσουμε λύσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο» Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Nestlé Ελλάς.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες μέχρι το 2025, η Nestlé SA θα επενδύσει μέχρι και 2 δισ. ελβετικά φράγκα (2,1 δισ. δολάρια) σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση πλαστικών κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025, ενώ θα δημιουργήσει και ένα venture fund βιώσιμων συσκευασιών ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων για να επενδύσει σε start-ups που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους σε αυτούς τους τομείς.

Όραμα: Καμία συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων και των πλαστικών, να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα.

Η Nestlé θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος δεσμεύεται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση του 100% των συσκευασιών της μέχρι το 2025. Βασικό όπλο της Nestlé σε αυτήν την προσπάθεια είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας, το πρώτο στο είδος του στη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών και τη σύσταση συνεργασιών που θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία.

Το Ινστιτούτο δίνει τη δυνατότητα στην Nestlé να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να δημιουργήσει λειτουργικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις συσκευασίες. Επιπροσθέτως διευκολύνεται η προσαρμογή των συσκευασιών με σημάνσεις που θα περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ανακύκλωσης για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου η εταιρεία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση συσκευασιών.

Όραμα: Μία Μεσόγειος καθαρή από πλαστικά

Μία σημαντική δράση  της Nestlé για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Μεσογείου αποτελεί η συνεργασία με την «Εναλεία» (η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα) στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup».

Η υποστήριξή της Nestlé στο πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων ευελπιστεί στην απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους, εστιάζοντας στον Αργοσαρωνικό που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος.

Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους. Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών – όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού – σε νέα χρηστικά αντικείμενα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, και ο συνιδρυτής της «Εναλείας», Λευτέρης Αραπάκης

«Η συνεργασία μας με τη Nestlé προκύπτει από την κοινή επιδίωξη να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης με τρόπο ουσιαστικό, μέσω της πρόληψης και της κυκλικής οικονομίας. Η υποστήριξη και η τεχνογνωσία της Nestlé μας δίνει επιπλέον εφόδια στην προσπάθεια που κάνουμε για ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα» Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής της «Εναλείας».

Όραμα: Μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050

Σημαντική πρωτοβουλία για την βελτίωση του οικολογικού της αποτυπώματος αποτελεί η δέσμευση της Nestlé για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050, υιοθετώντας έτσι τον πλέον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5 βαθμό Κελσίου. Οι δράσεις της προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν:

  • Την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της γραμμής παραγωγής
  • Την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών στη γεωργία για απορρόφηση περισσότερου άνθρακα
  • Τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές στα εργοστάσια, τις αποθήκες και τα γραφεία της

Η Nestlé θα συνεχίσει να επενδύει σε ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα με την πεποίθηση ότι όταν αλλάζουμε εμείς, αλλάζει ο κόσμος.

Sponsored by Nestlé