Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μνήμης για το δολοφονημένο Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι έκλεισε η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο γήπεδο μπάσκετ στο Ρουφ.

Στο διήμερο συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους αντιφασιστικών κινημάτων από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Δανία, την Πολωνία, την Καταλονία, τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Γερμανία.

Αποφασίστηκε Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης κατά του Φασισμού στις 22 Μαρτίου 2014, όπου εκτός των παραπάνω, δήλωσαν συμμετοχή αντιπρόσωποι από την Ιταλία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Κύριες θεματικές των συζητήσεων ήταν «η πάλη ενάντια στο φασισμό» και η «ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης».

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στο διήμερο πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις: Ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση της Χρυσή Αυγής (ΧΑ) και οι δικαστικές αποφάσεις για μη προφυλάκιση τριών βουλευτών της, δεν εμποδίζει ουσιαστικά τη φασιστική οργάνωση. Ζητούν να είναι πολιτική αγωγή η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα και το σύνολο των αντιφασιστικών οργανώσεων, που έχουν πλήθος τεκμηριωμένες και στοιχειοθετημένες καταγγελίες. Επίσης, απαιτούν να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ, να σταματήσει η κρατική της χρηματοδότηση και να αποκαλυφθούν οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν κρυφά τη ΧΑ. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, είναι «να πέσει η κυβέρνηση του Σαμαρά και Δένδια, γιατί τόσο οι ίδιοι όσο και η πολιτική τους αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία». Για το λόγο αυτό, η ΚΕΕΡΦΑ καλεί όλη την Αριστερά και τα κινήματα να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Κοινό αίτημα των συμμετεχόντων είναι να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να φύγει η FRONTEX, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Τέλος, να σταματήσει η διπλή δίωξη του ίδιου του Πέτρου Κωνσταντίνου, αλλιώς συμφωνήθηκε να υπάρχει Ημέρα Διεθνούς Δράσης.

Παράλληλα στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, ενώ το Σάββατο το βράδυ έκλεισε με συναυλία. Το διήμερο καλύφθηκε και αναμεταδόθηκε από την «ΕΡΤ των εργαζομένων».

(Φωτογραφία αρχείου)