Σε παλιό στρατόπεδο στον Ασπρόπυργο θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές Κορυδαλλού μακριά όμως από τον αστικό ιστό. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα τόσο σε συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και στη φύλαξή τους.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ, θα αποδοθεί στους κατοίκους του Κορυδαλλού ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού καταστήματος.

Όπως προκύπτει από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ο χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν, ενώ η μονάδα μελέτης και κατασκευών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνδράμει τόσο στο ειδικό χωρικό σχέδιο όσο και στην εκπόνηση του ίδιου του έργου.

Από τους κατοίκους του Ασπροπύργου και των γύρω περιοχών μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το μόνο το οποίο αναφέρουν χαρακτηριστικά είναι πως το εν λόγω σημείο αποτελεί βιομηχανική περιοχή, η οποία θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο την πόλη.

Μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι πως οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ειδικό χωρικό σχέδιο και οι τεχνικές μελέτες. 

Η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στην περιοχή του «πρώην Στρατοπέδου Αμερικανικής Ευκολίας», προχωρά μετά το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη (αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική) Ελευθέριο Οικονόμου και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Σοφία Νικολάου.

Η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το νέο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάσει του άρθρου 83 παρ. 1 του νόμου 4646/2019 (Α΄ 201), όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει να συνδράμει στην έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου μέσω της εκπόνησης μελετών, της σύνταξης φακέλου προέγκρισης και της τεχνικής υποστήριξης στην ανάθεση μελετών.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνα, το έργο απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.