Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν ανακηρύξει τη 10η Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Το θέμα της φετινής, 11ης επετείου είναι «Στίγμα: Ένα Μείζον Εμπόδιο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί από την «Κλίμακα», ως οργανωτικό μέλος της IASP για την Ελλάδα, έχει αναλάβει στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων της 10ης Σεπτεμβρίου 2013, τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει και την επίσημη ελληνική έκδοση των οδηγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες κι άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής» και «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε.», οι οποίοι εκδόθηκαν από την ΚΛΙΜΑΚΑ σε συνέχεια σχετικού συμφώνου με τον Π.Ο.Υ.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ για τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

Το απόγευμα διοργανώνεται από τις 17:00 έως τις 21:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος συμβολική εκδήλωση στη μνήμη των ατόμων που χάθηκαν από αυτοκτονία και προς αναγνώριση του φορτίου των ατόμων που έχασαν κάποιον δικό τους από αυτοκτονία.

Η «Κλίμακα» υπενθυμίζει πως λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Απευθύνεται σε:
• Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
• Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
• Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
• Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την «Κλίμακα», ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ, αναλόγως της περίπτωσης, η θεραπεία μπορεί να αφορά βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση ψυχολογικής κρίσης που παρουσιάστηκε σε ένα άτομο λόγω δυσμενών γεγονότων ζωής ή μακρόχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση σε άτομα που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές.