Τις δύο κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας και την Επανωμή Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούσαν, επί πολλά χρόνια, παιδιά ομογενών από όλο τον κόσμο μέσω ειδικών προγραμμάτων για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. Κατασκηνώσεις που έσφυζαν από ζωή κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2009, όταν ανεστάλη η λειτουργία τους για οικονομικούς λόγους.

Προκειμένου να εκτιμηθούν οι δυνατότητες επαναλειτουργίας τους ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να καταθέσουν άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που απαιτούνται για τα έργα βελτίωσης και συντήρησης και τον απολογισμό της εφαρμογής των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών από το εξωτερικό ως το 2009, καθώς και όλα τα άλλα δεδομένα που είναι απαραίτητα προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για το δέον γενέσθαι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο κατασκηνώσεις στην Μαλεσίνα και την Επανωμή ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας και έχουν παραχωρηθεί ως το 2025 στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.