Αυτόφωρο για τους fast & furious της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης

Μεγάλο το τίμημα για όσους οδηγούν επικίνδυνα


ΕΛΛΑΔΑ
16:32
18/11/2019
Αυτόφωρο για τους fast & furious της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης
4
loading

Με την αυτόφωρη διαδικασία θα συλλαμβάνονται στο εξής όσοι οδηγούν επικίνδυνα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Το μέτρο αυτό καλείται να εφαρμόσει η Τροχαία -με εισαγγελική παραγγελία- σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται κραυγαλέες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), ενώ για τον σκοπό αυτό συγκροτούνται ειδικά συνεργεία της Αστυνομίας, που θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους και θα συλλαμβάνουν τους παραβάτες οδηγούς.

Κατά πληροφορίες, στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής παραγγελίας μπαίνουν οι... γρήγοροι και φουριόζοι (fast & furious) της περιφερειακής οδού, δηλαδή όσοι αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες ή πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς στο οδόστρωμα, κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο ξένα πράγματα ή τις ζωές ανθρώπων, όπως ορίζεται στο άρθρο 290Α («επικίνδυνη οδήγηση») του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.).

Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών, αρμόδια για θέματα τροχαίας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα -είτε με υλικές ζημιές είτε ακόμη και θανατηφόρα- που αποτελούν συχνό φαινόμενο στην περιφερειακή οδό της πόλης.

Το σχέδιο για την έναρξη των τροχονομικών ελέγχων και την τήρηση του μέτρου του αυτοφώρου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την εισαγγελέα με τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα αστυνομικών της Τροχαίας που -κατά τις ώρες αιχμής- θα βρίσκονται σε περιπολικό και με τη χρήση ραντάρ θα πραγματοποιούν ελέγχους για οδηγούς που πατούν υπερβολικά το «γκάζι» ή κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, «ζικ-ζακ» κ.ά. Στις περιπτώσεις αυτές θα ειδοποιούνται δικυκλιστές αστυνομικοί που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα ακολουθούν τους παραβάτες οδηγούς για να τους συλλάβουν ώστε να περάσουν από το αυτόφωρο. Οι έλεγχοι αυτοί, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκίνησαν ήδη από σήμερα ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Π.Κ., με το άρθρο 290Α διώκεται όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή

β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες.

Οι ποινές που προβλέπονται στις παραπάνω περιπτώσεις ξεκινούν από φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα. Στις περιπτώσεις που από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, η προβλεπόμενη ποινή είναι τουλάχιστον ένα έτος. Αν προκλήθηκε, δε, θάνατος άλλου προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Αναρωτιέμαι

  Αν θα συγκροτηθεί κλιμάκιο το οποίο θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους στην κακοτεχνία του συγκεκριμένου αλλά και αλλων δρόμων. Λαθος η υπερβολική ταχύτητα προφανώς, αλλά τα περισσότερα ατυχήματα στο συγκεκριμένο δρόμο συμβαίνουν εντός των Ορίων

 2. avatar Remaloskilo

  Δεν καταλαβαίνω μεγάλος αριθμός θυμάτων σε ένα τροχαίο. Δηλαδή στο Αίγιο που ο [...] σκότωσε 2άτομα είχαν λιγότερη αξία αυτές οι ζωές; Και φυσικά όταν πιάσετε πλούσιο δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω γιατί απλά κάνουν ο,τι θέλουν αυτοί.

 3. avatar Επειδή κάποιοι προτρεχουν πέραν του οριου

  Η χώρα είναι ένας ενιαίος γεωγραφικός χώρος στον οποίο ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και οι ίδιες ποινές, οπότε δεν μπορεί να ισχύει αλλού κάτι άλλο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Μια τέτοια χαζομάρα πήγε να ισχύσει επί Καραμανλή μονο στους αυτοκινητόδρομους της Πελλοπονήσου όπου τοπικός εισαγγελέας ζητούσε το 2006 με τον ΚΟΚ \"του ξαδέλφου\" (που είδαμε πως κατέληξε) ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ οχημάτων για υπερβολική ταχύτητα.
  Τέλος, αν μιλάμε για ώρες αιχμής οι θιασώτες των αυτοφορων θα απογοητευτουν, δεν έχει fast and furious...

 4. avatar Τα λόγια περιττεύουν.

  Συγχαρητήρια Μιχαλιό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει