Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής αποστολής που πραγματοποιήσαμε το τριήμερο που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη, απαιτήθηκε αρκετές φορές να πάρουμε ταξί προκειμένου να μεταβούμε από το ξενοδοχείο στις εγκαταστάσεις της Helexpo και τανάπαλιν, προκειμένου να καλύψουμε τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 84ης Διεθνούς Έκθεσης, του μεγαλύτερου ετήσιου πολιτικοοικονομικού γεγονότος της συμπρωτεύουσας.

Κυριακή νωρίς το μεσημέρι επιβιβαζόμαστε σε ένα από τα εκατοντάδες μπλε ταξί που κυκλοφορούσαν στην ηλιόλουστη πόλη και κατευθυνόμαστε, μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για να καλύψουμε τη συνέντευξη Τύπου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υποβάλλοντας και ερώτηση προς εκείνον. Είχαμε ήδη σχεδιάσει μια σειρά από πιθανές ερωτήσεις, ωστόσο θελήσαμε να μάθουμε τι θα ήθελε να μάθει και ένας απλός οδηγός ταξί εάν είχε την ευκαιρία να βρεθεί απέναντι από τον Πρωθυπουργό.

Ο κύριος Μιλτιάδης με το που το είπαμε ενθουσιάστηκε. Ηλικιακά είναι γύρω στα 55, προέρχεται από τον κατασκευαστικό κλάδο «αλλά τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια η οικοδομή είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση, οπότε αναγκάστηκα να πιάσω το τιμόνι». Η γυναίκα του είναι εκπαιδευτικός ενώ ο γιος του μόλις μπήκε στο πανεπιστήμιο. «Φίλε εγώ θα τον ρώταγα σίγουρα κάτι για οικονομία. Εκεί δίνει βάρος όλος ο κόσμος, στην τσέπη του, και μετά σε όλα τα άλλα. Έχεις χρήματα να κινηθείς; Είσαι εντάξει. Δεν έχεις; Τίποτα δεν πάει καλά» μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την ώρα που περνά από δίπλα μας η αυτοκινητοπομπή των μελών της διπλωματικής αποστολής της Ινδίας, που είναι τιμώμενη χώρα φέτος της Δ.Ε.Θ.

Για να μας πείσει, προσθέτει με στόμφο κουνώντας το χέρι του: «Η οικονομία καθορίζει τα πάντα. Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να ανοίξουν δουλειές, να μειωθούν οι φόροι, να έρθουν επενδύσεις».

Αναρωτιόμαστε πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεται στο ταξί. Μειδιά. «Επειδή είμαι… γάτα και δεν κάθομαι στις πιάτσες να περιμένω πότε θα έρθει πελάτης, αλλά κινούμαι συνεχώς στην πόλη, βγάζω 40 ευρώ την ημέρα καθαρό κέρδος – αυτά που μου μένουν στην τσέπη σου λέω τώρα. Αλλά να ξέρεις, είμαι κοντά 12 ώρες στο τιμόνι. Το ρεκόρ μου είναι 120 ευρώ καθαρό κέρδος σε μια ημέρα, αλλά αυτό έτυχε μια φορά και έχω να το λέω».

Θα συνεχίζαμε την κουβέντα εάν δεν είχαμε μόλις είχαμε φτάσει έξω από τον πρώτο φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων που ανέμεναν τον Πρωθυπουργό, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Βελλίδειο. Εκεί αποβιβαστήκαμε. Κρατήσαμε όμως το απαύγασμα της σύντομης κουβέντας. «Αυτό που καίει τον κόσμο είναι η οικονομία»! Η ερώτηση που υποβάλλαμε προς τον κ. Μητσοτάκη αφορούσε την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν μας είχε… αφήσει άλλη επιλογή ο κύριος Μιλτιάδης.

Γεώργιος Σαρρής