Ερώτηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, τους φορολογικούς ελέγχους και το έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους απηύθυνε το newsbeast.gr στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Newsbeast.gr, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

«Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους, είναι πασίδηλο ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού για τη διενέργειά τους. Λίγοι αριθμητικά οι υπάλληλοι για πολλές υποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστούν. Θα θέλαμε να μας πείτε: Υπάρχει απτός σχεδιασμός για την περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει και περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος;», ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαρρή.

«Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα για το θέμα αυτό και έχω μιλήσει διεξοδικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε και να δίνουμε κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές τιμολογήσεις, στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων διότι και εκεί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική εστία φοροδιαφυγής».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως οι έλεγχοι σήμερα δεν γίνονται μόνο με ελεγκτές που βγαίνουν στον δρόμο αλλά και με ανάλυση δεδομένων από την ΑΑΔΕ».

«Η ΑΑΔΕ αποκτά κάθε μέρα μεγαλύτερη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να εντοπίζει δυνητικούς παραβάτες», τόνισε και συμπλήρωσε πως «σκοπός είναι να κάνουμε ελέγχους εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει παραβατικότητα».

«Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύτατο παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα», σημείωσε.