«Η Αθήνα αλλάζει και μαζί της αλλάζουμε κι εμείς». Με αυτό το μότο είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση του κέντρου της Αθήνας.

Οι αλλαγές που θα φέρει στην Αθήνα το «rethink Athens» είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Και αποτυπώνουν –εικονικά για την ώρα- μια διαφορετική πρωτεύουσα που θα προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών και όχι μόνο, όπως άλλωστε ελπίζουν και οι ιθύνοντες αυτής της προσπάθειας.

Το ολλανδικό γραφείο Okra κέρδισε τον διαγωνισμό του ιδρύματος Ωνάση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Το έργο θα αποτελέσει μια πολύπλευρη παρέμβαση που εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων, έχει ως άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κορυφώνεται σε μια νέα πλατεία Ομονοίας.

Η πρόταση One step beyond (Ένα βήμα πιο πέρα), του ολλανδικού γραφείου είναι αρκετά απλή και κατ’ επέκταση υλοποιήσιμη χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Είναι απόλυτα βιοκλιματική και έχει ως επίκεντρο το πράσινο και το νερό με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικά υψηλή στο κέντρο της Αθήνας.

«Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά που θα βρίσκεται στο κέντρο ενός πράσινου δικτύου προσφέροντας σκιά και προστασία» ανέφερε ο αρχιτέκτονας Μάρτιν Νάιτ του γραφείου Okra.

Αυτό ήταν το βίντεο που είχε δημοσιοποιηθεί όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός