Τι αλλάζει στην αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων

«Τέλος στην ομηρία περίπου 9.500 αποφοίτων»


ΕΛΛΑΔΑ
9:38
19/04/2019
Τι αλλάζει στην αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων
5
loading

Αλλάζουν οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων 9.500 αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει λόγο για τέλος στην ομηρία όσων αναμένουν επί χρόνια τη χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχωρά στην κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και προωθεί την ταχύτατη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.

Με το νομοσχέδιο:

 • Καταργείται το ΣΑΕΠ και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.
 • Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, µε την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη.
 • Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα.
 • Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο ζήτημα της ισοδυναμίας τίτλων σπουδών είχε δημιουργηθεί η παθογένεια να παρακάμπτονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι αρμοδιότητες που έχει για τα θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar top

  Αντε να ιδρυθούν ιδιωτικά και να τα κλείσουν τα μπουρδέλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μας τα έκαναν τσουρέκια οι συμφεροντολόγοι έχουμε δήθεν καλύτερα πανεπιστήμια μπουρδέλα έχουμε και κηφήνες που τρώνε με χρυσά κουτάλια σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου δεν με ενδιαφέρει να σπουδάσει το κάθε δήθεν αναρχόβλαμενο στις δικέ μου πλάτες να πάνε να πληρώσουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν

 2. avatar Ναι ψηλε όμως αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κολέγια

  Διότι είχα σπουδάσει Ολλανδία και περίμενα δύο χρόνια την αναγνώριση γτ καθυστερημένοι μετά ποιος ο λόγος να μείνεις εδώ;

 3. avatar ΚωνΚ

  Αν μπείτε στο site του υπουργείου (https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/298-uncategorised/26691-aftoteles-tmima-diethnon-kai-evropaikon-sxeseon) και τηλεφωνήσετε στο πρώτο νούμερο που έχει στο τέλος της σελίδας σου λένε ότι τίποτα δεν ισχύει και πρέπει να κάνεις αίτηση με τον προηγούμενο τρόπο. Κάτι καινούργιο θα ισχύσει σε 2 χρόνια.

 4. avatar gxri

  έτσι μπράβο: σου βγαίνει η πίστη ,πανελλήνιες ,εξετάσεις ,διάβασμα και έρχεται ο άλλος απο τα "κολλέγια" Κύπρου,Μπρατισλάβας κλπ με τα αγορασμένα πτυχία και τσουπ ΓΙΑΤΡΟΣ σου λέει, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ!!! και πας στο ιατρείο του και μονο καθαρισμό ,άντε και κανά σφράγισμα . Αμα είναι για καμιά απονεύρωση , να πάτε αλλού..

  1. avatar kjgkjgk

   Χιλιες φορες να εχει παρει πτυχιο απο καπου εξω - οπουδηποτε - παρα απο εδω περα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει