Στη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΦΕ) με την Πολιτεία για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά 45% την τελευταία τριετία, εστίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κ. Φρουζής, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του ΣΕΦΕ για την κοπή της πίτας.

Ο κ. Φρουζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2013 θα επιτευχθεί ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για το φάρμακο. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του Δελτίου Τιμών για τις νέες θεραπείες και τα φάρμακα, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η χρονιά, που έκλεισε, αποτέλεσε περίοδο κατά την οποία όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς συνθήκες σε όλα τα πεδία δραστηριότητας. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης ήταν από τους ελάχιστους που με υπευθυνότητα και συνεργασία με την κυβέρνηση στήριξε τη χώρα στη μάχη που έδωσε για την περιστολή των δημόσιων δαπανών. Έτσι, πετύχαμε να μειώσουμε τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό κατά 45% την περίοδο από το 2009 έως το 2012, ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε πολύ κοντά και στον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί ως φαρμακευτικός προϋπολογισμός για το 2013» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Φρουζής.

Αναφερόμενος στους στόχους του ΣΦΕΕ για το νέο έτος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Πολιτείας να υπάρξει συνεργασία όλων, προκειμένου να τεθούν από κοινού οι βάσεις για μια πορεία προς τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα.

«Η φαρμακοβιομηχανία» είπε «έχει πρόγραμμα που εξασφαλίζει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στη χώρα μας στο μέλλον. Καταρτίσαμε, λοιπόν, ένα Σύμφωνο Σταθερότητας, που για την ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα της για προβλεψιμότητα και άρα ανάκαμψη, όπου ο Έλληνας ασθενής θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβασή του στα φάρμακα. Βασική προϋπόθεση είναι η τακτική διαδικασία εξοφλήσεων, όπως αυτή που θα ξεκινήσει άμεσα για την κάλυψη των διογκωμένων οφειλών του Δημοσίου προς εμάς, που φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι κρίσιμο συστατικό της επιχειρηματικότητας αποτελεί η καινοτομία. Για κάθε εταιρεία, είπε η καινοτομία αποτελεί το οξυγόνο. Και σε μεγάλο βαθμό η καινοτομία στον κλάδο του φαρμάκου είναι οι νέες θεραπείες, στις οποίες εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και η κλινική έρευνα που δεν προάγεται, λόγω της γραφειοκρατίας, στερώντας τη χώρα από την εισροή κεφαλαίων εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Δελτίου Τιμών με τα νέα φάρμακα. «Η κίνηση αυτή θα δώσει πνοή σε χιλιάδες ασθενείς, που αναμένουν εδώ και καιρό τις νέες θεραπείες, αλλά κυρίως θα δώσει το έναυσμα για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου από τη βιομηχανία μας» σημείωσε.