Το μεγαλείο των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών σε ένα βιβλίο

Η Πυθαγόρεια φιλοσοφία και η επίδρασή της στη σύγχρονη επιστήμη


ΕΛΛΑΔΑ
16:11
04/04/2019
Το μεγαλείο των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών σε ένα βιβλίο
5
loading

Το πώς η αλληλοσυσχέτιση της Πυθαγόρειας Φιλοσοφίας με τα Πυθαγόρεια Μαθηματικά έγιναν η βάση των σύγχρονων Μαθηματικών, πραγματεύεται το βιβλίο των Μαθηματικών Στέλιου Νεγρεπόντη και Βασιλικής Φαρμάκη.

Αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς, που αριθμεί περίπου δέκα χρόνια, ο πρώτος τόμος του βιβλίου έχει στόχο να αναδείξει το «μεγαλείο των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών», όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συγγραφείς.

«Τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Νεγρεπόντης. «Τα Μαθηματικά αυτά έχουν μείνει ως έχουν. Η Φυσική, για παράδειγμα έχει αλλάξει. Τα Μαθηματικά (σ.σ. σήμερα) είναι ακριβώς όπως τα φαντάστηκαν και τα δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Και πιο συγκεκριμένα, οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι και στοχαστές. Οι Πυθαγόρειοι έβαλαν τις βάσεις των μαθηματικών και έκαναν σπουδαία θεωρήματα μαθηματικά», επιβεβαίωσε η κ. Φαρμάκη. «Το πιο σπουδαίο είναι ότι έφτασαν μέχρι την ασυμμετρία. Από εκεί και πέρα, τα Μαθηματικά θεμελιώθηκαν με τον σύγχρονο τρόπο» σημείωσε.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, αφού είναι το πρώτο ελληνόγλωσσο βιβλίο που ασχολείται με τα αρχαία ελληνικά Μαθηματικά. Παράλληλα, στοχεύει να γίνει εργαλείο στα χέρια φοιτητών και ιστορικών, αλλά και να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, καθώς η πρωτοτυπία του βασίζεται στη σχέση της εξέλιξης των Μαθηματικών μέσα από τη Φιλοσοφία. «Ρίχνει φως στο πώς, από τους Πυθαγόρειους ως τον Πλάτωνα, υπήρχε μεγάλη αλληλοσυσχέτιση και πήγαιναν παράλληλα η Φιλοσοφία με τα Μαθηματικά. Τα Μαθηματικά μετά τον Πλάτωνα, άλλαξαν κατεύθυνση, που μοιάζει πολύ με τα σύγχρονα μαθηματικά. Τα πρώτα μαθηματικά κάπως ξεχάστηκαν. Και τα ανακαλύπτουμε μέσω της Φιλοσοφίας, του Πλάτωνος, του Ζήνωνος και άλλων», σημείωσε ο κ. Νεγρεπόντης επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Πυθαγόρεια Φιλοσοφία και Μαθηματικά πάνε μαζί».

Επόμενο βήμα, η συγγραφή του δεύτερου τόμου και η ολοκλήρωση της παρουσίασης των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, με εκείνα του Ευδόξου και του Αρχύτα.

Το βιβλίο είναι ήδη διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Λαβυρινθος

  Βλεπω καλα;;; Στην προτομη γραφει \"PITAGORAS\";; Παλι καλα που δεν γραψανε PITOGYROS!!

  1. avatar σαινι

   Είναι στα λατινικά γραμμένο

 2. avatar Νάσος Κοντογιαννης.

  Επι τέλους!!!!!

 3. avatar Demian 74

  Μπράβο!

 4. avatar Αμπακαταμπρα

  Μπααα, ο Σαουλ ήταν ο μεγαλύτερος φυσικό μαθηματικός του κόσμου.... αλιλουγια (γιαχβε σωτήρ)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει