Συγκεκριμένα ονόματα επιχειρηματιών, γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ που ψάχνει τους φοροφυγάδες διασταυρώνοντας καθημερινά τις καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr τα πρώτα… ραβασάκια έφτασαν σε πιστωτικά ιδρύματα της Κρήτης την περίοδο των Χριστουγέννων, εγκαινιάζοντας μία διαδικασία που θα διαρκέσει για αρκετά μεγάλο διάστημα και έχει σαν στόχο να εντοπιστεί το… φαγοπότι του «μαύρου χρήματος».

Τραπεζικοί κύκλοι από το Ηράκλειο ξεκαθαρίζουν ότι το ΣΔΟΕ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην Κρήτη, όπου παραδοσιακά τα ποσοστά της φοροδιαφυγής είναι από τα μεγαλύτερα σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα στις τράπεζες φτάνουν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, τις Εφορίες και ζητούν πληροφορίες για συγκεκριμένους οφειλέτες, αν για παράδειγμα διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς και το ύψος αυτών.
Στόχος είναι να διασταυρωθεί σε πρώτη φάση αν από το δηλωθέν εισόδημα δικαιολογείται το ύψος της κατάθεσης και σε δεύτερη φάση ελέγχεται η κίνηση των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου- στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης εσόδων από μαύρο χρήμα- να δώσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται από τις αρμόδιες Αρχές. Και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώσουν τον πελάτη τους ότι ελέγχεται.