Τι θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές την επόμενη χρονιά για να μπουν σε πανεπιστήμιο

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
21:39
14/03/2019
Τι θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές την επόμενη χρονιά για να μπουν σε πανεπιστήμιο
6
loading

Το σύστημα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για την Γ' Λυκείου του 2019-20, τους μαθητές, δηλαδή, που θα τελειώσουν φέτος τη Β´ Λυκείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα βήματα ενός μαθητή που θέλει να μπει σε κάποιο ΑΕΙ την επόμενη χρονιά, θα είναι τα εξής:

 1. Τον Οκτώβριο 2019, θα κάνει την Α΄ δήλωση με τις προτιμήσεις των τμημάτων στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί (έως 10 προτιμήσεις). Με βάση τις προτιμήσεις του συνόλου των μαθητών, πανελλαδικά, θα προκύψουν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) της συγκεκριμένης χρονιάς. Έτσι, μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, ο μαθητής θα γνωρίζει, από τις προτιμήσεις του, ποια τμήματα είναι ΤΕΠ.
 2. Εάν στην Α΄ δήλωση υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τότε ο μαθητής μπορεί τον Φεβρουάριο 2020 να κατοχυρώσει τη θέση του σε ένα από αυτά και να μη δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Θα δώσει, ωστόσο, απολυτήριες, ενδοσχολικά, μαζί με ομάδα σχολείων της περιοχής του.
 3. Εάν ο μαθητής θελήσει να δώσει Πανελλαδικές (δεν υπάρχουν ΤΕΠ στη δήλωσή του ή τα ΤΕΠ της δήλωσης δεν τα προτιμά σε σχέση με τα υπόλοιπα της δήλωσης), θα δώσει κανονικά εξετάσεις τον Ιούνιο 2020. Σημειώνεται οτι εάν ο μαθητής είχε αρχικά κατοχυρώσει θέση σε ΤΕΠ, αλλά αργότερα θελήσει να δώσει Πανελλαδικές, μπορεί να το κάνει (μέσα στα χρονικά πλαίσια της δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές), αλλά αυτόματα απελευθερώνει τη θέση που είχε κατοχυρώσει.
 4. Τον Ιούλιο 2020 θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα συμπληρώσει μηχανογραφικό, βάζοντας όσες επιλογές τμημάτων επιθυμεί, ασχέτως του περιεχομένου της Α' δήλωσης.
 5. Θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, με βάση τις οποιες θα εισαχθεί σε τμήμα που είχε δηλώσει στο μηχανογραφικό, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής.

Διευκρινίζεται ότι εάν κάποιο τμήμα ΤΕΠ έχει, για παράδειγμα, 100 θέσεις εισακτέων και κατοχυρώσουν τον Φεβρουάριο τη θέση τους με ελεύθερη πρόσβαση 80 μαθητές, οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, στο μηχανογραφικό.

Αξιζει επίσης να σημειωθεί, ότι στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.), η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων.

Άρα, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α' δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.

Επίσης, σημαντικό σημείο του συστήματος είναι ότι οι μαθητές που θα επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές, δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής.

Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και σήμερα.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar the owl

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, αυτός που δεν έχει ψηλές φιλοδοξίες και θα προτιμήσει τον εύκολο δρόμο, να τεμπελιάζει όλη την χρονιά, θα περάσει σίγουρα σε μία σχολή!... ενώ εκείνος που θέλει να προσπαθήσει και να παλέψει για το μέλλον του, μπορεί να περάσει , μπορεί και όχι. Αν δεν τα καταφέρει, θα κάθεται να κοιτάει τον ρέμπελο, που έπινε καφέδες όλον τον χρόνο να σπουδάζει ενώ εκείνος που αγωνιζόταν , θα ψάχνεται. Πείτε μου ότι δεν είναι έτσι.

 2. avatar αηδιες

  διαβαζοντας το νεο συστημα, κανει μπαμ οτι γραφτηκε απο αριστερους

 3. avatar ΑρηςΜ

  Οι στούρνοι θα περνούσαν ούτως ή άλλως σε σχολές που έχουν βάσεις κάτω των 500 μορίων. Και αν πάλι δεν περνούσαν, θα τους έστελναν οι φραγγάτοι γονείς τους σε χώρα του πρωην ανατολικού μπλοκ για να σπουδάσουν. Το θετικό σε αυτό το σύστημα είναι ότι δεν θα χρειάζεται να απασχολούνται επιπλέον καθηγητές για να τους επιτηρήσουν και να διορθώσουν τα γραπτά τους πράγμα το οποίο κόστιζε χρήματα στο ελληνικό δημόσιο.

 4. avatar Nick fr

  Δηλαδή ο κάθε άχρηστος που βαριόταν να πατήσει το πόδι του στο σχολείο πρέπει να μπει στο πανεπιστήμιο. Αριστερά στα μούτρα σας.

 5. avatar Περίεργος.

  Είμαι σίγουρος οτι ακόμη και ο Αυτιάς δεν μπορεί να καταλάβει το νέο σύστημα.

 6. avatar pan

  Ουτε οι στουρνοι που περναγανε σε καποια σχολή δεν θα περασουν με το συγκεκριμένο σύστημα.
  Σιγα μην δηλώσουν στο πρωτο μηχανογραφικό σχολες χαμηλής ζητησης που ουτως η αλλως περνάνε κατα τύχη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει