Στις νέες δικαστικές φυλακές Χανίων, στην περιοχή της Αγυιάς, μεταφέρθηκαν το Σάββατο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι 160 κρατούμενοι της φυλακής -ποντικοπαγίδας- όπως είχε χαρακτηριστεί-επί της οδού Γιαμπουδάκη, στα Χανιά.

Η λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος ήταν ένα χρόνιο αίτημα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και των κρατουμένων της φυλακής, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, αναφέρει το cretalive.gr..

Στη γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των κρατουμένων συμμετείχαν άνδρες της εξωτερικής φρουράς, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας. Για τη μεταγωγή των κρατουμένων είχε εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης από τη διεύθυνση της φυλακής σε συνεργασία με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε δρομολόγιο επιβιβάζονταν εννέα κρατούμενοι σε τρεις κλούβες, ενώ, με ένα φορτηγό γινόταν η μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων τους, τα οποία ελέγχονταν τόσο κατά την αναχώρηση από το παλιό κατάστημα κράτησης, όσο και κατά την άφιξη στο νέο.

Η νέα δικαστική φυλακή των Χανίων είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αρχικά θα λειτουργήσουν δύο πτέρυγες από τις πέντε, η κάθε μία από τις οποίες διαθέτει 40 τρίκλινα κελιά με τουαλέτα και τηλεόραση. Επίσης, η φυλακή εποπτεύεται ηλεκτρονικά και διαθέτει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο προαυλισμός των κρατουμένων γίνεται σε άνετους και μεγάλους χώρους.

Η πλήρης λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, εφόσον διευθετηθεί το πρόβλημα με την στελέχωση του, αναμένεται να αποσυμφορήσει και τις φυλακές Αλικαρνασσού που επίσης ασφυκτιούν λόγω υπερπληθυσμού των κρατουμένων.