Σε διαδικασία ολοκλήρωσης είναι η υλοτόμηση των καμένων δέντρων και η αποκομιδή τους από την Κινέτα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι σαφώς καλύτερη, καθώς κόπηκαν εκατοντάδες κορμοί καμένων δέντρων και απομακρύνθηκαν με φορτηγά, επιτρέποντας στο έδαφος να «ανασάνει» και δίνοντας στο περιβάλλον την ευκαιρία να αναγεννηθεί.

Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται ώστε η περιοχή να συνέλθει από την καταστροφική φωτιά του περασμένου καλοκαιριού και να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είχε κινηθεί άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα στις 23 και 24 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς, και ανέλαβε με μία παροχή αξίας 1.000.000 ευρώ να υπογράψει τις συμβάσεις για τις εργασίες υλοτόμησης των καμένων δέντρων καθώς και την αποκομιδή τους σε περιοχές των πληγέντων δήμων μεταξύ αυτών και της Κινέτας Μεγαρέων.

Η φωτιά στην Κινέτα ήταν η πρώτη που είχε ξεσπάσει, τη μοιραία, όπως αποδείχθηκε, 23η Ιουλίου. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, πυκνός καπνός άρχισε να καλύπτει τον ουρανό στη Δυτική Αττική, καθώς καιγόταν μεγάλη έκταση αλλά και σπίτια του οικισμού.

Η Κινέτα μοιάζει να ξεχάστηκε γρήγορα, κι αυτό επειδή ακολούθησε η πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, που ξεκίνησε από την Πεντέλη και έφτασε πολύ γρήγορα στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τον Νέο Βουτζά, κι έμελλε να αφήσει πίσω της εκατό νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Ωστόσο και η Κινέτα σημαδεύτηκε από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, καθώς χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια βρέθηκαν στο δρόμο της πύρινης λαίλαπας και καταστράφηκαν.

Ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε ο Όμιλος Κοπελούζου ξεκίνησε στο Μάτι, που έζησε την απόλυτη τραγωδία, και οι εργασίες συνεχίζονται γρήγορα για την αποκατάσταση της περιοχής. Ήδη η συντονισμένη προσπάθεια μηνών έχει φέρει αποτελέσματα τα οποία είναι πλέον ορατά τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Τα όσα τραγικά συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι προφανώς δεν μπορούν να σβηστούν ή να ξεχαστούν. Αλλά με την αποκατάσταση της περιοχής, δίνεται χώρος στην ελπίδα να ανθίσει και πάλι.

Η Κινέτα όμως δεν ξεχάστηκε. Τα έργα υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων, ενέργεια που χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο, που έγιναν ταυτόχρονα και σε άλλους δήμους της Αττικής, που υπέφεραν από τις καταστροφές, βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους βρίσκουν την Κινέτα να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία. Η γρήγορη και συντονισμένη δουλειά των συνεργείων έχει φέρει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα καθώς οι καθαρισμένες περιοχές επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα ενώ η φύση έχει μπει πλέον στη διαδικασία αναγέννησης.

Οι εντατικές εργασίες απέδωσαν καρπούς και πλέον όλο το καμένο υλικό έχει απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές και έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη έκταση, που έχει νοικιαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Έτσι γίνονται σταδιακά βήματα για την αποκατάσταση της περιοχής, την επιστροφή του περιβάλλοντος σε μια πιο φυσιολογική εικόνα και τη δημιουργία των συνθηκών που είναι απαραίτητες για την αναγέννησή του.

Κάθε ενέργεια, κάθε κίνηση, κάθε εργασία που υλοποιείται και ολοκληρώνεται αποτελεί ακόμα ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Αφήνοντας στη φύση τον αναγκαίο χώρο, της δίνεται η ευκαιρία να αναγεννηθεί και να αναδείξει και πάλι το κάλλος της. Αυτό που υπέστη σοβαρό πλήγμα πέρσι το καλοκαίρι αλλά δεν χάθηκε για πάντα. Αντίθετα, μπορεί με τις σωστές δράσεις να επανέλθει και να ανθίσει και πάλι.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες