Ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα παιδιά και τις οικογένειες των ανασφάλιστων εμπόρων παρουσίασαν σήμερα στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 60.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και στερούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι άνεργοι επιχειρηματίες αποτελούν μία ιδιαίτερη κοινωνικά ευπαθή ομάδα, αφού πρόκειται για πολίτες οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καμία υποτυπώδης κοινωνική μέριμνα, ενώ η ψυχολογική και οικονομική τους κατάρρευση αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειες τους, οι οποίες με τη σειρά τους ζουν με την ανασφάλεια και το φόβο. Μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας .

Δύο στις τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τρεις στους δέκα γονείς σταματούν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς και πέντε στους δέκα αδυνατούν πληρώσουν δίδακτρα και φροντιστήρια. Η οικονομική κρίση έφερε σήμερα τρεις αυτοκτονίες κάθε δύο μέρες στη χώρα μας. Την τριετία της κρίσης και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαν καταγραφεί 3200 περίπου αυτοκτονίες.

Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, η «Αποστολή» θα σταθεί στο πλευρό των ανασφάλιστων εμπόρων και των οικογενειών τους με μια σειρά από δράσεις που συνθέτουν ένα πρόγραμμα υπεράσπισης των αναγκών και ανακούφισης των προβλημάτων τους.

Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε σήμερα παρουσία του Αρχιεπισκόπου, του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειου Κορκίδη , του Δημάρχου Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνου Ασκούνη και του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα έχει βασικό άξονα την δημιουργία ενός πλαισίου προστατευτικών ενεργειών με γνώμονα τον ανασφάλιστο έμπορο και την οικογένεια του που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και βυθίζεται στην απελπισία και την απόγνωση.

Οι δράσεις αυτές είναι:

– λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Καλλιθέα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και την ΕΣΕΕ για την παροχή τροφίμων στις οικογένειες των ανασφάλιστων εμπόρων
– παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής
– ενισχυτικά μαθήματα σε παιδιά
– δωρεάν μαθήματα αγγλικής γλώσσας
– παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα λογιστικής διαχείρισης
– παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε ανασφάλιστους εμπόρους

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επεσήμανε: «Βρισκόμαστε δίπλα σ΄ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους ανασφάλιστους εμπόρους και τις οικογένειες τους. Θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις ανάγκες τους και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα τους. Η «Αποστολή» αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις με ακριβώς αυτό το σκοπό. Δεν θέλουμε να βλέπουμε κανένα να υποφέρει, η Εκκλησία θα τους συμπαρασταθεί και θα συμπορευτούμε στην καθημερινή βιοπάλη συνανθρώπων μας που έχει πληγεί η αξιοπρέπεια τους που είναι αγωνιστές της ζωής, ωστόσο οι αντιξοότητες και τα δεινά της οικονομικής κρίσης δεν τους άφησαν περιθώρια για αξιοπρεπή διαβίωση. Απλώνουμε το χέρι εκεί που χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον κ. Δήμτσα για την υποστήριξη αυτή, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τις ημέρες μας και απαραίτητη .

Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του επεσήμανε: «Τη δραματική πτυχή του αδιεξόδου που βιώνουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας προσπαθεί με θαλπωρή και αλληλεγγύη να θεραπεύσει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ελληνική κοινωνία σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την Αγάπη, τη Θαλπωρή και την Αλληλεγγύη της Χριστιανικής μας Θρησκείας. Η στήριξη του Αρχιεπισκόπου μέσω της «Αποστολής» και της ΕΣΕΕ σε άνεργους εμπόρους και τις οικογένειές τους δίνει το μήνυμα ότι διαθέτουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτήν την περίοδο δοκιμασίας. Ο ζεστός και ανθρώπινος λόγος της Εκκλησίας γίνεται σήμερα πράξη και βοηθά τους συνανθρώπους μας που ζουν σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχιας να τη νιώσουν στο πλευρό τους και να κάνουν μια νέα αρχή».

Τέλος ο κ. Δήμτσας κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανέφερε: «Η Εκκλησία σήμερα, με την έμπνευση και καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου καθώς και την έμπρακτη συμπόρευση σύσσωμης της Ιεραρχίας, αγωνίζεται να καλύψει τις αυξημένες υλικές και πνευματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί και η «Αποστολή», η οποία, με σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης, απλώνει ένα πέπλο ενίσχυσης και προστασίας σε χιλιάδες ανθρώπους – στα τέκνα του Ενός Θεού, ο Οποίος αγκαλιάζει τους πάντες χωρίς διακρίσεις. Και βεβαίως, επειδή η Εκκλησία δεν είναι ούτε οργάνωση, ούτε θεσμός, αλλά Σώμα Χριστού, το έργο της «Αποστολής» δεν είναι απλά η προσφορά βοήθειας μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, αλλά η συνεισφορά όλων των μελών του Σώματος του Χριστού στον ταλαιπωρημένο από τον σύγχρονο οικονομικο-ιδεολογικό πόλεμο «πλησίον».