«Πόλεμος» σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο

Τσελέντης: Φοβάμαι για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα - Λέκκας: Ανεπίτρεπτη η διατύπωση παραπλανητικών πληροφοριών


ΕΛΛΑΔΑ
7:30
07/02/2019
«Πόλεμος» σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο
7
loading

Σε «πόλεμο»  βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Πρέβεζα τα ξημερώματα της Τετάρτης με αφορμή την μελέτη της ομάδας ΒΑΝ που κάνει λόγο για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν στέλνει τίποτα στην Ελλάδα παρά μόνο στο πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ γιατί αν στείλουμε κάτι στον ΟΑΣΠ μας την έχουν φυλαγμένοι, τα διαρρέουν και κάνουν πανικό».

Άκης Τσελέντης: Φοβάμαι ότι ο σεισμός στην Πρέβεζα δεν ήταν ο κύριος

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ο καθηγητής βρέθηκε καλεσμένος χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν στέλνει τίποτα στην Ελλάδα παρά μόνο στο πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ γιατί αν στείλουμε κάτι στον ΟΑΣΠ μας την έχουν φυλαγμένοι, τα διαρρέουν και κάνουν πανικό».

Και συμπλήρωσε ότι «εγώ συνεργάζομαι με τον καθηγητή Βαρώτσο και ήρθαν εις γνώση μου δύο σήματα από μία περιοχή που είναι ήδη διεγερμένη μετά τον σεισμό της Ζακύνθου. Στέλνω λοιπόν την ενημέρωση αυτή στην Επιτροπή και συγκεκριμένα στον πρόεδρο τον κ. Μακρόπουλο ζητώντας του να συγκαλέσει την επιτροπή για να δούμε τι γίνεται. Πέρασαν οι μέρες και δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Τσελέντης σχολίασε ότι «κάναμε μία λεπτομερή στατιστική ανάλυση. Αυτή έδειξε ότι υπάρχει επιταχυνόμενη σεισμικότητα. Ένα πρόδρομο φαινόμενο που δείχνει ότι σε κάποιο διάστημα κάτι θα γίνει. Μπορεί να είναι μέρες μπορεί να είναι και μήνας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «στον σεισμό του Πύργου ήταν 5 ρίχτερ και είχαμε νεκρούς. Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας». Στην ερώτηση ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ για μέγεθος ενδεχόμενου νέου σεισμού ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν βγάζει ποτέ στοιχεία για σεισμό κάτω από 6 Ρίχτερ».

Ευθύμης Λέκκας: Η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη

«Η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, για τις δηλώσεις σεισμολόγων σχετικά με την τελευταία σεισμική δραστηριότητα, φωτογραφίζοντας ίσως τον Άκη Τσελέντη και τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε.

«Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της Χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα», αναφέρει ο κ Λέκκας στη δήλωσή του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Γεώργιος Κλεώπας

  Αυτή η κατηγορία των κηφηνοειδών επιστημόνων που λέγονται σεισμολόγοι, και αμείβονται από το κράτος για να ερίζουν συστηματικά για θέματα αυτής της δήθεν επιστήμης που έτσι κι\' αλλιώς δεν την κατέχουν, με αγανακτούν με τις προσπάθειές τους να μας πείσουν πως προσφέρουν κάποιο έργο που δικαιολογεί το τόλμημα να θεωρούνται επιστήμονες. Κατά την δική μου άποψη δεν κατέχουν τίποτα αξιόλογο στον τομέα τους, παρά εικασίες αυθαίρετες για το φαινόμενο που ονομάζεται \"σεισμός\".Γι\' αυτό μόλις συμβεί ένας σεισμός, επιστρατεύουν τις αυθαίρετες προβλέψεις, τις αερολογίες, τις μεταξύ τους διαφωνίες, με σκοπό να μας προκαλέσουν αβεβαιότητες και αγωνίες που θα σκεπάσουν την ολοκληρωτική τους άγνοια πάνω στο αντικείμενο της ασαφούς \"επιστήμης\" τους. Απόδειξη γι\' αυτά που αναφέρω είναι η διάστασή τους με την άποψη του συναδέλφου τους Βαρώτσου την οποία απέρριψαν χωρίς πειστική αιτία, μάλλον από επαγγελματική αντιζηλία και φθόνο. Ο κοσμάκης τώρα χάσκει από αβεβαιότητα την οποία οι \"σεισμολόγοι\" σκόπιμα τροφοδοτούν παριστάνοντας τους βαθείς γνώστες ενός εντελώς αγνώστου αντικειμένου.

 2. avatar Φαέθων ΝΚ

  Σε απλά ελληνικά η κοινή γνώμη είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη ισχυρή σεισμική δόνηση και οι αρμόδιοι φορείς θα δηλώνουν \"αθώοι\" εξαιτίας του \"πολέμου\" μεταξύ των επιστημόνων. Ελλάς τι θα γίνει φίλε μου, με μας;

 3. ΤΑ 2 ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ-ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΕΝΩ ΟΙ 19 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ κ. ΛΕΚΚΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2019. ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΥΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ 2 ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  1. avatar NAHSREDIN

   Θα περιμένουμε..... Μηνύσεις και όχι μυνήσεις!

 4. avatar Χρηστος

  Αν σε μια σεισμογενη χώρα ο κόσμος πανικοβαλεται στο άκουσμα επικείμενου σεισμού αντί απλώς να λάβει μέτρα προστασίας, τότε κ. Λεκκα έχετε αποτύχει στον τομέα σας ως διευθυντής αντισεισμικής προστασίας.... Τι το κακό έχει να ξέρω για ένα επικείμενο σεισμό να λάβω επιπλέον μέτρα προστασίας κατεβάζοντας πχ βαριά αντικείμενα από βιβλιοθήκες ή κάνοντας μια επαναληπτική ενημέρωση στα παιδιά μου πώς θα αντιδράσουμε την ώρα του σεισμού; Η γνώση για τους λίγους είναι γνώση άχρηστη....

 5. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΠΑΠΑΖΑΧΟΙ - ΤΣΕΛΕΝΤΙΔΕΣ - ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΙ - ΛΕΚΕΣ.... ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ....ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΓΕΩΛΟΓΟΠΡΟΓΝΩΣΤΟΠΥΘΕΙΕΣ ......ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΛΛΛΛΛΛΑ ΤΑ ΛΑΦΤΑ ....ΑΡΗ !!!!!!!

  1. avatar Και οχι μόνο

   Ολοι τους ερπετογλύφοντες προς όλες τις κατευθύνσεις, εκεί που ξέρουν ότι θα γίνει η δουλειά τους. Να βάλουν τα ανεπρόκοπα παιδιά τους στο πανεπ/μιο να πάρουν κανα μεταπτυχιακό, να πάρουν διδακτορικό εξ αποστάσεως ,κανα φράγκο από προγράμματα κλπ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει