Εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του ναού του Αγίου Δημητρίου «των Όπλων», που βρίσκεται επί της οδού Στρατηγού Καλλάρη στα Κάτω Πατήσια πρόκειται να ξεκινήσουν μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, κηρυγμένο ιστορικό μνημείο από τη δεκαετία του ΄60, χρονολογείται μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και οι τοιχογραφίες του διατηρούνται σε δύο στρώματα, στον 17ο και 19ο αιώνα.

Το προσωνύμιό του «Των όπλων» σχετίζεται με την επανάσταση του 1821, καθώς η παράδοση θέλει το εκκλησάκι -σήμερα ενσωματωμένο στο νεότερο ναό που κατασκευάστηκε το 1981- να σχετίζεται με ένα θαύμα: Αγωνιστές του ΄21, που είχαν καταλύσει τη νύχτα στον ναό, ξύπνησαν από φωνή που έλεγε «στα όπλα», γεγονός που οδήγησε στη διάσωσή τους από επικείμενη τουρκική επίθεση.

Ο ναός παρουσιάζει ρωγμές και υγρασία και οι τοιχογραφίες του αρκετές φθορές. Θα εκτελεστούν περιδέσεις, καθαρισμοί αρμών και αρμολογήματα, καθώς στεγανοποίηση του κτιρίου για την αντιμετώπιση της υγρασίας. Επίσης, όσον αφορά στις τοιχογραφίες, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού, στερεώσεις και αφαιρέσεις νεότερων επεμβάσεων.