Εκστρατεία για την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού

H πρωτοβουλία έρχεται από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας


ΕΛΛΑΔΑ
23:03
22/01/2019
Εκστρατεία για την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού
10
loading

Εκστρατεία με αίτημα την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, ξεκινά το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση καλεί σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία, μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί βιασμό -περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες- ενώ μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας. Την ίδια ώρα σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση δικαιοσύνης για τις υποθέσεις βιασμού απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πολλές γυναίκες φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Άλλες πάλι δεν καταγγέλλουν έναν βιασμό, επειδή φοβούνται τον στιγματισμό και την δημόσια διαπόμπευση. «Μεταξύ πολλών εμποδίων, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβλαβείς νόμους που δεν αναγνωρίζουν την απλή αλήθεια: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», σημειώνει η οργάνωση.

Όπως εξηγεί, ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία η οποία προκύπτει μετά από καταναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση εφαρμόζεται ήδη σε οκτώ χώρες της Ευρώπης.

Μετά τη συλλογή υπογραφών θα σταλεί γράμμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Σμτ

  Σε λίγο για να κάνουμε έρωτα με την γυναίκα μας θα φέρνουμε και δικαστικό συμπαράστατη για να μην κινδυνεύουμε να μας κάνει μήνυση για βιασμό. Εκτός από τις γυναίκες που βιάζονται και πρέπει να προστατέψουμε υπάρχουν και οι γυναίκες που χρησιμοποιουν τα επιπλέον όπλα που τους δίνει ο νόμος για εκβιασμούς και οικονομικά οφέλη, δείτε ΗΠΑ, ποιος θα μας προστατέψει από μια σατανική γυναίκα.

 2. avatar Marievm

  Βιασμός είναι και όταν η σύζυγος, οικονομικά και συναισθηματικά εξαρτημένη από τον άντρα της ο οποίος φέρεται βάναυσα,παραμένει μαζί του και υπομένει και τη σεξουαλικη πράξη από φόβο.Ειναι βιασμός εντός γάμου ακόμα πιο δύσκολο να αποδειχτεί και να γίνει αποδεκτός από το δικαστήριο καθώς οι γάτες δικηγόροι πατάνε στα «συζυγικά καθήκοντα».

  1. avatar VassilisThess

   Στο αδίκημα τού βιασμού, όπως ισχύει σήμερα και το αναφέρει και το άρθρο, είδατε πουθενά να γίνεται λόγος για "συζυγικά καθήκοντα" ως λόγος άρσης τού άδικου χαρακτήρα της πράξης; Κανένας σοβαρός δικηγόρος δεν θα το ανέφερε αυτό σε κανένα δικαστήριο. Άλλο το τι φαντάζεται ο κόσμος. Επί βιασμών, αν και όποτε αθωώνεται ο κατηγορούμενος, κατά κανόνα είναι επειδή δεν αποδεικνύεται η χρήση βίας/απειλής κλπ. με σκοπό τον καταναγκασμό σε συνουσία. Μη μπερδεύετε το "δεν έχω όρεξη για σεξ, αλλά οκ για να μη γκρινιάζεις" με το βιασμό.

  2. avatar Sg

   Να χωρίσεις κοπελιά ή να πεις σ αυτή που το βιώνει να το κάνει. Φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο αλλά είναι πραγματικά απίστευτο πως βρίσκουν όλα το δρόμο τους όταν απελευθερώνεσαι.

 3. avatar Dasparil

  Πώς γίνεται βιασμός χωρίς χρήση βίας? The very word βια is in βιασμός, εάν κρίνω από την τρέλα τους θα θέλουν συμβολαιογραφική πράξη για να κάνουμε sex και video as proof of consent

  1. avatar Λες κ δε ξέρεις…

   Βιασμός χωρίς χρήση βίας είναι όταν μεθάνε μια κοπέλα ή της δίνουν κάποιο χάπι στο ποτό της! Όποτε λειτουργεί η κοπέλα χωρίς να καταλαβαίνει τι κάνει/τις κάνουν

   1. avatar Dasparil

    1) Agreed 2) Is that NOT considered violence ? (maybe not physical) but using roofies that derive you of your control , will and ability to say no / fight back IS violence.

    3) I do not think this is aimed on such cases but on a much broader spectrum to the point that you will have consensual sex and then accused of rape days or even years later (we have seen such cases worldwide)

   2. avatar VassilisThess

    Και όμως και αυτή η περίπτωση λογίζεται ως "χρήση βίας". Γιατί χρήση βίας είναι επενέργεια στο σώμα ή στη σωματική κατάσταση/δυνατότητα τού άλλου με σκοπό τον εξαγκανασμό του σε πράξη παρά τη θέλησή του. Άρα η πρόκληση μέθης ή νάρκωσης σε άλλο πρόσωπο, παρά τη θέλησή του, συνιστά μορφή βίας και επομένως μπορεί να γίνει λόγος για βιασμό, εάν επακολουθήσει σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέλησή του.

 4. avatar VassilisThess

  Με την προτεινόμενη τροποποίηση, πάντως, θα προκύψουν πολλά ζητήματα από ψευδείς καταγγελίες βιασμού, είτε από "απλή" εκδικητικότητα είτε ακόμα και ως εκβιασμός τού φερόμενου βιαστή. Η υπάρχουσα μορφή, ενώ είναι προβληματική ως ένα σημείο, τουλάχιστον θέτει ως προϋπόθεση τη χρήση βίας ή την απειλή, στοιχεία που πρέπει να αποδειχθούν (ευχερώς μέσω ιατροδικαστή, ακόμα και απλών φωτογραφιών/ηχογραφήσεων τού θύματος) προκειμένου κάποιος να καταδικαστεί. Αλλιώς θα καταλήξει να είναι δική στη βάση "ο λόγος μου αντί του δικού σου", πράγμα ανεπίτρεπτο για τόσο σοβαρά αδικήματα.

 5. avatar Alex.

  Ο μονος σωστος ορος ειναι μια στη θαλαμη και ενα δωματιο με σχαρες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει