«Χθες παίχτηκε ακόμη μία φαρσοκωμωδία στη Βουλή. Μας κοροϊδεύουν από τον καιρό που έγινε η τρόικα». Έτσι άρχισε την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης που μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό Ant1» με τον Γιώργο Παπαδάκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία κάθε ψηφοφορίας που γίνεται για τη λήψη μέτρων και τόνισε ότι οι πραγματικοί αγωνιστές είναι εκείνοι που βρίσκονται έξω από την πλατεία, εκείνοι που διαδηλώνουν τρώγοντας χημικά-αναφέρθηκε και στην επίθεση που έγινε εναντίον του- και οι εργαζόμενοι που τους περικόπτουν διαρκώς τους μισθούς.

Αποκάλεσε τη σημερινή Βουλή «μνημονιακή» και παρομοίασε τα κόμματα με βαγόνια που το καθένα προσπαθεί να φτάσει στη θέση του οδηγού. «Όλος ο καυγάς γίνεται για το ποιος θα γίνει οδηγός. Το τρένο δεν είναι ούτε αεροπλάνο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε πλοίο. Οι ράγες καθορίζουν την πορεία του τρένου. Και αυτές τις έχει βάλει το ΔΝΤ. Η λύση είναι να σπάσουμε τις ράγες», είπε και ανέφερε:

«Μπορούσα να είμαι κι εγώ στη Βουλή αλλά δεν είμαι. Δεν θέλω. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο δεύτερο βαγόνι, τι κατάλαβε;», σημειώνοντας ότι του προτάθηκε να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές. Και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δραχμής γιατί χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη.

«Ξεκινάω ένα νέο κίνημα γιατί είμαι πολύ νέος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με διάφορους επιστήμονες με τους οποίους μελετούν τον ανεκμετάλλευτο και κρυφό πλούτο της Ελλάδας. «Αυτό διερωτώμαι κι εγώ γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε την περιουσία μας. Έχω την υποψία ότι όλα αυτά γίνονται γι’ αυτό τον πλούτο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε ότι: «Πρέπει να με φοβούνται πιο πολύ πεθαμένο παρά ζωντανό» και «πεθαμένος θα είμαι πολύ πιο δυνατός από αυτούς».

«Να φύγουν οι ανίκανοι»

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο σημερινό πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές ανίκανους. «Να φύγουν όλοι αυτοί οι ανίκανοι. Η Ελλάδα χρειάζεται 300- 500 τίμιους Έλληνες να μας κυβερνήσουν. Είναι δυνατόν να αποφασίζουν για το μέλλον του ελληνικού λαού; Ο κόσμος θα λιμοκτονεί. Πάνε να μας κάνουν ξένους στον τόπο μας. Το χρέος ενός λαού διαγράφεται όταν δεν μπορεί να ζήσει», τόνισε.

Στάθηκε και στις διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο γιατί δεν είπε ναι στην πρόταση που δέχθηκε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εδώ και πρότεινε να πάρω μέρος στην ψηφοφορία. Αν λέγαμε ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση σήμερα. Ο Λαφαζάνης έχει δίκιο. Δεν υπάρχει πρόγραμμα εξουσίας. Εγώ δεν μπορώ να πάρω μέρος σε μια κυβέρνηση που δεν έχει εξασφαλίσει τα οικονομικά», τόνισε. Και έθιξε τις κινητοποιήσεις που κάνει το ΚΚΕ λέγοντας ότι «Ο αγώνας δεν είναι ταξικός, είναι πατριωτικός».

«Στη Χρυσή Αυγή είναι δειλοί και φασίστες. Η σημαία δεν είναι της Χρυσής Αυγής. Εμείς φοράγαμε τη σημαία πριν γεννηθούν αυτοί. Πιστεύω στην κοινωνική αριστερά», αναφέρθηκε στην Χρυσή Αυγή.

Και είπε: «Η λέξη Ελλάδα σημαίνει ελευθερία και η λέξη ναζί σημαίνει σκλαβιά». Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό. Ένα δεν συγχωρώ να τα βάζεις με τον αδύνατο. Να έρθουν σπίτι μου να τους κάνω ένα πατριωτικό σεμινάριο. Στη Χρυσή Αυγή είναι δειλοί και φασίστες».