Οι περιοχές της Ελλάδας που «φιλοξενούν» μέταλλα υψηλής τεχνολογίας και σπάνια μέταλλα

Πλούσια σε ανεξερεύνητο ορυκτό πλούτο η χώρα


ΕΛΛΑΔΑ
17:43
28/12/2018
Οι περιοχές της Ελλάδας που «φιλοξενούν» μέταλλα υψηλής τεχνολογίας και σπάνια μέταλλα
11
loading

Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

«Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει τουλάχιστον 10 με 15 τέτοια μέταλλα. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε αν είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι», τονίζει ο κ. Μέλφος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει: «Όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη ψάχνει πολύ μικρές ποσότητες μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία, την κατασκευή υπολογιστών, την "πράσινη τεχνολογία", τη δημιουργία ανεμογεννητριών, πάνελ και κινητών τηλεφώνων». Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι «αν δεν έρθουν στην Ελλάδα μεταλλευτικές εταιρείες, προκειμένου να κάνουν μια λεπτομερή έρευνα σε βάθος για να γίνει γνωστό το δυναμικό που έχει η Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μιλάμε για ορυκτό πλούτο».

Χαρακτηριστική περίπτωση σπάνιου μετάλλου που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι, κατά τον κ. Μέλφο, το ρήνιο. «Το ρήνιο βρίσκεται σε τέσσερις, πέντε περιοχές της Θράκης μέσα στο ορυκτό που λέγεται μολυβδαινίτης και μάλιστα σε τέτοιες συγκεντρώσεις που θεωρούνται οι υψηλότερες στον κόσμο και στις τέσσερις – πέντε αυτές περιοχές. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση διότι το ρήνιο χρησιμοποιείται σε πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, όπως σε υπερκράματα στον τομέα της αεροναυπηγικής, στην κατασκευή θερμομέτρων πολύ υψηλής ακριβείας, στους καταλύτες των αυτοκινήτων κλπ», αναφέρει.

Μιλά, επίσης, για κοιτάσματα από τα οποία «βγαίνει» χαλκός, μόλυβδος και ψευδάργυρος που, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χρήσιμα μέταλλα για τη βιομηχανία, για το τελλούριο, που υπάρχει σε πάρα πολλές μεταλλοφορίες, αλλά και για τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας (πλατίνα και παλλάδιο) που μπορούν και αυτά να υποστούν εκμετάλλευση. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται, άλλωστε, στην εργασία, για την οποία ο κ. Μέλφος και ο αν. καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Βουδούρης, βραβεύτηκαν πριν από λίγες μέρες με το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κτενά» της Τάξεως των Θετικών Επιστημών έτους 2018.

Η εργασία αφορά ειδικότερα στη γένεση των ευγενών μετάλλων (χρυσός και άργυρος), των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας (χαλκός, κοβάλτιο, αντιμόνιο, βισμούθιο, τελλούριο, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο, βολφράμιο) και των σπάνιων μετάλλων (ρήνιο, μολυβδαίνιο) κατά τα τελευταία 35 εκατομμύρια χρόνια στην Ελλάδα. Επιπλέον, περιγράφεται το θεωρητικό γεωλογικό μοντέλο, που στηρίζεται σε έρευνες των δύο αναπληρωτών καθηγητών, αλλά και σε πλήθος δημοσιεύσεων Ελλήνων και ξένων ερευνητών και καταγράφονται τα σημαντικότερα κοιτάσματα, τα οποία ταξινομούνται σε διάφορους τύπους. Όπως τονίζει ο κ. Μέλφος, «η βράβευση αυτή, εκτός από την επιστημονική, έχει και εθνική σημασία για τη χώρα και την οικονομία της, καθώς αναδεικνύεται ο σημαντικός ορυκτός πλούτος της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που «φιλοξενούν» τα παραπάνω μέταλλα, αυτές είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, η Χαλκιδική, η Θράκη, οι Κυκλάδες, η περιοχή του Κιλκίς, η Λήμνος και η Λέσβος. Για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις ο κ. Μέλφος, τονίζει: «Η τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και η εκμετάλλευση δεν μην αφήνει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν όλη η διαδικασία γίνει σωστά από την αρχή, επιτυγχάνεται ακόμη και πλήρης αποκατάσταση των μεταλλείων μετά από 15, 20, 25 χρόνια.

Οι εταιρείες δεν θέλουν να δημιουργούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα γιατί η πίεση από τις κυβερνήσεις και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι πολύ μεγάλη, άρα προσπαθούν πάρα πολύ να κάνουν όσο το δυνατό πιο καθαρή αυτή την υπόθεση. Γι' αυτό και στο Στρατώνι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης και όχι τη χρήση κυανίων, ώστε η μέθοδος να είναι πιο καθαρή. Επίσης, η Θράκη είναι μια περιοχή που οικονομικά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας και έχει πολλές περιοχές ακατοίκητες. Σε αυτές συνήθως βρίσκονται κοιτάσματα και αυτό βοηθά πολύ να αναπτυχθούν οι εταιρείες».

Σημειώνεται, ότι η Τελετή Απονομής του βραβείου Κωνστατίνου Κτενά στους κ.κ. Μέλφο και Βουδούρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πανηγυρική Συνεδρία του τέλους του έτους της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την οποία το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει τιμητικές διακρίσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΝΣ

  Αυτές τις <> προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τα ΔΙΕΘΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ όπως ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ στο ΠΑΚΙΣΤΑΝ/ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ/ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ...όπως θα γίνει και στην ΕΛΛΑΔΑ από την οποία θα τα αρπάξουν με ΟΠΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Η ΝΙΓΗΡΙΑ είναι 7η παραγωγός χώρα πετρελαίων και ο κόσμος της πεθαίνει από την ΠΕΙΝΑ.

 2. avatar ΝΣ

  Αν είναι εκμεταλλεύσιμα τα σπάνια ορυκτά? Οπως κάποτε που όταν έβγαιναν κάποιοι και μιλούσαν για τα ΑΦΘΟΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ΑΕΡΙΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ μερικοί-ες βαλτοί γεωλόγοι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα,ενώ στη ΘΑΣΟ σε μια ξέρα βγαίνε ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

 3. avatar Από τα παραπάνω μέταλλα έχουμε…

  Λίγο Ινδιο, αρκετό πακιστανιο, μπόλικο Σύριο,μπαγκλαντεσιο,κτλπ κτλπ όλα πρώτης ποιότητας οχι κουραφεξαλα....

  1. avatar Που εισαι

   Επίσης όπως προκύπτει καθημερινά έχουμε και πολύ μισανθρωπικό φασίστιο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μολυσματικό.

 4. avatar Κώστας Κατσιφαράκης

  Σε ποια χώρα του κόσμου έχει εφαρμοσθεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης σε πετρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό;

 5. avatar ΝΣ

  Τα ήξεραν από χρόνια.Γι'αυτό οι εγχώριοι υπάλληλοί τους υπερχρέωσαν τη χώρα Θα τα πάρουν ΤΖΑΜΠΑ.Αυτό εξ'άλλου έκαναν και σε άλλες χώρες(βλ.ΠΑΚΙΣΤΑΝ/ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ...)..

 6. avatar Ραφαέλ

  Υπαρχει πρωτη υλη στο κόσμο που να μην ελεγχεται απο τις γαλαζοαιματες οικογενειες? Το διλλημα ειναι πως αυτη η διαδικασια μπορει να γινει με win-win.....

 7. avatar KOS

  Στην Ελλάδα για να κάνει κανείς εξόρυξη μετάλλων πρέπει να έχει αρκετό λάδι για να λαδώσει τα γρανάζια της κρατικής μηχανής αλλά και φίλους σε όλες φατρίες που ελέγχουν τον πλούτο στην χώρα. Διαφορετικά θα πέσουν σαν τα κοράκια οι δήθεν "περιβαλοντολόγοι" που ταϊζονται από αυτούς να τον φάνε. Και όποιος δεν το πιστεύει ας δοκιμάσει...

 8. avatar gataki

  όπως και με το αέριο ... περιμένουμε τους ξένους να έρθουν ... εμείς είμαστε του καναπέ... και του φραπέ... μπεεεεεεε...!!!

  1. avatar Αρης1973

   Αγαπητέ. Είμαι μεταλλειολόγος. Για να εξορύξεις κάτι χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και τεχνογνωσία. Ανα το κόσμο όλο εκμετάλλευση ορυκτών πόρων γίνεται μέσω ιδιωτών. Αφού εσυ δεν είσαι Έλληνας του καναπέ πιάσε ένα φτυάρι και κανε μας πλούσιους

 9. avatar Μακεδονία, Θρακη, νησιά ανατολικού Αιγαίου

  Φοβάστε ακόμα και να γράψετε τις περιοχές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει