Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ επισκέφτηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στις 11 το πρωί συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης όπου και ενημερώθηκε για το έργο των εθελοντών γιατρών και φαρμακοποιών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους χώρους εμβολιασμού των παιδιών και απευθυνόμενος στους γονείς είπε: « Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας και ιδιαίτερα ανάμεσα στα αγαπητά μας παιδιά. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας μικροί και μεγάλοι, με τον εμβολισμό προπάντων τα μικρά παιδιά έτσι ώστε να μην έχουν δυσκολίες στη συνέχεια της ζωής τους στην υγεία τους. Τα παιδιά είναι οι ελπίδα μας και γι’ αυτό πρέπει να τους δώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και καλύτερο. Σας συγχαίρω όλους τους γιατρούς που κουράζονται και λαϊκοί που βοηθούν σ’ αυτή την προσπάθεια».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον εμβολιασμό των παιδιών και τόνισε την αναγκαιότητα το κάθε παιδί να έχει την κάρτα υγείας όπου θα καταγράφεται το ιστορικό του και θα τηρείται μια ορθή ιατρική παρακολούθηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που πλήττει και την Εκκλησία και είπε: «Όταν δε θα έχω εγώ να φάω και δε θα έχεις και εσύ να φας, τότε θα σταματήσουμε. Όταν όμως εγώ θα έχω να φάω και εσύ δε θα έχεις να φας τότε δεν είμαστε σε καλό δρόμο» απαντώντας σε ερώτηση για πολιτικούς φορείς που προστατεύουν την Εκκλησία είπε:

«Η Εκκλησία τους αγαπά όλους τους ανθρώπους και μαύρους και άσπρους και μη χριστιανούς. Όλους τους ανθρώπους. Και δεύτερον πορεύεται στο δρόμο της και δε χρειάζεται προστάτες». ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φτώχειας τόνισε: «Το έργο θα το συνεχίσουμε αλλά υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά όταν όλοι μαζί παλεύουν για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες ,τότε θα ξεπεραστούν».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας υπογράμμισε:

«Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει εξετάσει μέχρι σήμερα πάνω από 13.500 χιλιάδες ανασφάλιστους, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί και δωρεάν φάρμακα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μεγίστης σημασίας και αποτελεί βασική προτεραιότητα της αποστολής μας η προστασία της υγείας του κάθε παιδιού που ζει και μεγαλώνει στην Ελλάδα, η εμβολιαστική του κάλυψη, η ιατρική του παρακολούθηση. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας σήμερα να στερούνται, να είναι παραμελημένα, να μην έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα της υγείας, στο δικαίωμα της ζωής».

Επίσης επεσήμανε ότι: «στη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν πάνω από 10.000 εμβολιασμοί στην Αθήνα, ενώ στόχος μας είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και στις ακριτικές περιοχές».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε: «Ξεκινούμε σήμερα από το κεντρικό Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και προχωρούμε τις επόμενες μέρες σε όλους τους εμβολιαστικούς σταθμούς μας, χαρτογραφώντας τον παιδικό πληθυσμό σε μια εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Είμαστε κοντά στην ελληνική οικογένεια και σε όποιον ζει στη χώρα μας και έχει ανάγκη τη βοήθειά μας για τον ίδιο και τα παιδιά του. Η ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμου Β και οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μας δίνουν τη δύναμη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε ένα κράτος που θέλει αλλά δε μπορεί και σε έναν επιστημονικό σύλλογο που θέλει να κάνει το καλύτερο για τους ανήμπορους συμπολίτες του.

Η σπουδαιότητα της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού που υλοποιούμε έχει δύο στόχους: 1) την εμβολιαστική κάλυψη και την προφύλαξη ανεμβολίαστων παιδιών από άλλες χώρες που πιθανώς φέρουν λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, ώστε να μη μεταδώσουν στον υπόλοιπο παιδικό πληθυσμό λοιμώδη νοσήματα 2) πλήρη χορήγηση του εμβολίου στο σχήμα που ορίζεται μέσα από τα νέα βιβλιογραφικά δεδομένα, προκειμένου τα παιδιά μας να είναι προστατευμένα, διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο να νοσούν παιδιά εμβολιασμένα, που δεν είχαν όμως καλυφθεί από το πλήρες σχήμα.

Κυρίως γιατί το 99% των παιδιών αυτών δεν είχαν κάνει το πλήρες εμβολιαστικό σχήμα για κάθε νόσο (π.χ. μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, HPV, ηπατίτιδες κα) και ήταν εκτεθημένα στα λοιμώδη αυτά νοσήματα, έχοντας κάνει «μισό εμβολιασμό» Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό μας έργο σε αυτή την εκστρατεία είναι η επαγρύπνηση τις ιατρικής παρακολούθησης με στόχο την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του κάθε παιδιού που ζει και μεγαλώνει στην Ελλάδα, όσο φτωχό και παραμελημένο και αν είναι».