Στα συρτάρια του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη βρίσκεται έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για την παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος σε μία… δεύτερη Ελλάδα, που ζει και εργάζεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο», για 7.000.000 Έλληνες ομογενείς, πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, θέλει προσοχή καθώς, πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα που θα αποφασίζει για την άσκηση της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής σε μια χώρα που δεν ζει ή ακόμα χειρότερα δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του.

Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να έχουν λόγο οι μετανάστες για την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν φορολογούνται και δεν συνεισφέρουν στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι δηλαδή γραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους.

Επισημαίνεται ότι οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν συνδυασμούς κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται κάθε ψηφοδέλτιο Επικρατείας να περιλαμβάνει υποχρεωτικά μεταξύ των υποψηφίων του τρεις τουλάχιστον ομογενείς υποψηφίους, οι οποίοι διαμένουν αποδεδειγμένα στο εξωτερικό για μία δεκαετία πριν από την ανακήρυξή τους.