Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάση της οποίας είχε διαταχθεί η επιστροφή εντόκως από τους αγρότες του ποσού των 424 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., Μαρκ Γιάγκερ.

Το Δικαστήριο δικάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε η Ελληνική Δημοκρατία με αίτημα την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Κομισιόν, έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα και ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής που άσκησε η Ελληνική Δημοκρατία.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι προβληθέντες από την Ελληνική Δημοκρατία λόγοι είναι αρκούντως εύλογοι και σοβαροί, ώστε να δικαιολογούν τη μη εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι υπό τις εξαιρετικές περιστάσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, είναι επείγον και πρέπει να αναγνωριστεί η προτεραιότητα των συμφερόντων που επικαλείται η Ελληνική Δημοκρατία περί διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτροπής κοινωνικών ταραχών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, η απόφαση αυτή αφενός, δίνει χρόνο στη χώρα, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης για τη διευθέτηση του προβλήματος, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και αφετέρου, το σκεπτικό που επικαλέστηκε το δικαστήριο αποδεχόμενο την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αποτελεί ίσως πρόκριμα για τη θετική έκβαση και της οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης.